Steeds meer mensen hebben diabetes

Het aantal mensen met diabetes neemt de laatste jaren flink toe. In 2013 gaf 4,5 procent van de Nederlandse bevolking aan suikerziekte te hebben. Dit komt overeen met zo'n 750.000 mensen. In 2001 gaf 2,8 procent van de bevolking dat aan.

Een bloedsuikermeter. Beeld anp

De toename komt vrijwel geheel door een toename in het aantal mensen met diabetes type 2, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Diabetes type 2 komt vijf keer zo vaak voor als diabetes type 1. Vooral 55-plussers hebben er last van en onder 75-plussers heeft 17,2 procent naar eigen zeggen diabetes. Vroeger werd het ouderdomssuiker genoemd. In een deze week gepubliceerde studie tonen Schotse wetenschappers aan dat de blootstelling aan UV-licht overgewicht voorkomt, evenals het ontstaan van diabetes 2. De preventieve effecten schrijven ze specifiek toe aan zonlicht.

Zorgverzekeraar VGZ zal als eerste zorgverzekeraar in Nederland mensen met diabetes type 2 de mogelijkheid geven, via een pilot in 2015, om mee te doen aan een groepsprogramma dat zich richt op het 'omkeren' van hun ziekte. Dit maakte VGZ vandaag bekend. Patiënten die het programma hebben gevolgd, worden binnen 6 maanden gezonder en kunnen hun medicijnen minderen.

Miljarden

Ook ervaren ze volgens VGZ een hogere kwaliteit van leven doordat hun hele leefstijl verandert. De Stichting Voeding Leeft heeft het groepsprogramma ontwikkeld. Ook De Friesland Zorgverzekeraar zal in Friesland een pilot starten in 2015 gericht op het omkeren van diabetes type 2 met voeding.

'Verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is', aldus prof. dr. Hanno Pijl, diabetoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum en lid van de Gezondheidsraad.

Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Met medicatie worden slechts enkele symptomen van diabetes bestreden, maar wordt de patiënt niet genezen. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, aldus VGZ, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. De kosten zijn volgens de zorgverzekeraar nu al ruim 10 miljard euro per jaar, type 1 en 2 samen. Dit dreigt bij de huidige trend op te lopen naar jaarlijks 20 miljard euro in 2025.

Zorgverzekeraar VGZ start volgend jaar een pilot om diabetes te bestrijden door middel van voeding. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden