Steeds meer kleine bedrijven stappen uit nationale WAO

Een toenemend aantal kleine bedrijven met goedverdienende werknemers stapt uit de nationale WAO-verzekering. Deze bedrijven sluiten zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af met dezelfde dekking als de WAO....

Van onze verslaggever

Dit blijkt uit cijfers van het Lisv, dat de uitvoering van de WAO coördineert. Ruim 1300 bedrijven hebben het Lisv gemeld dat zij met ingang van 2001 zelf een verzekering willen afsluiten. Waarschijnlijk mag de helft dat van het Lisv daadwerkelijk doen. Struikelblok bij het krijgen van toestemming is de geeïste garantie dat het bedrijf alle werknemers tot aan de pensionering WAO kan betalen, als al die werknemers morgen volledig arbeidsongeschikt zouden worden.

Het aantal bedrijven dat zich nu heeft aangemeld om uit de WAO te stappen is opmerkelijk. Zij moeten ook de uitkering betalen aan werknemers die sinds 1997 in de WAO terecht zijn gekomen. Het aantal bedrijven dat zich nu zelf wil verzekeren, is fors hoger dan de afgelopen keren dat bedrijven uit de WAO mochten stappen. Twee jaar geleden verzekerden een groep van tweeduizend grafische bedrijven zich gezamenlijk voor de WAO.

In totaal hebben 3138 bedrijven hun werknemers zelf tegen de WAO verzekerd. Hoeveel werknemers deze bedrijven in dienst hebben, is niet bekend. Ook weet geen van de controlerende instanties of het risico voor werknemers bij zelfverzekerende bedrijven is gedaald. Wel staat vast dat het om 1 procent van het totaal aantal bedrijven gaat. Deze bedrijven betalen 5 procent van alle lonen in Nederland uit. Het gaat dus om goedbetalende bedrijven. Naast ING en ABN Amro zijn dat vooral kleine, veelal grafische bedrijven.

Sinds 1 januari 1998 mogen bedrijven zelf een WAO-verzekering afsluiten. Die garandeert vijf jaar lang betaling van een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Na die vijf jaar wordt de uitkering door de nationale WAO-kas overgenomen. De periode van vijf jaar loopt parallel met de periode waarvoor werkgevers contracten mogen sluiten met bemiddelingsbedrijven. Dat soort bedrijven moet WAO'ers aan nieuw werk helpen.

Tegelijkertijd worden de premies voor bedrijven in de nationale verzekering stapsgewijs aangepast aan het aantal werknemers dat in de WAO is geraakt. Hoe hoger het aantal arbeidsongeschikte werknemers, hoe hoger de premie; omgekeerd geldt hetzelfde. Kleine bedrijven betalen altijd een minimumpremie, voor grote bedrijven kan de premie tot nul dalen. Voor de grote bedrijven kan de premie oplopen tot 6 procent van de loonsom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden