Steeds meer kinderen seksueel uitgebuit

De overheid onderschat het aantal minderjarigen dat seksueel wordt uitgebuit. Dat komt doordat Bureau Jeugdzorg en de voogdij-instelling Nidos de slachtoffers niet of nauwelijks melden bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Politie, marechaussee en de Inspectie SZW komen hun meldplicht niet altijd na.

Wil Thijssen
Een politieagent in Eindhoven kijkt een peeskamer in tijdens een internationale actie tegen mensenhandel in maart van dit jaar. Beeld anp
Een politieagent in Eindhoven kijkt een peeskamer in tijdens een internationale actie tegen mensenhandel in maart van dit jaar.Beeld anp

Bovendien registreren hulpverleners meestal de leeftijd van een slachtoffer op het moment dat ze hulp zoekt, en niet haar leeftijd op het moment dat de uitbuiting begon. Daar zitten soms jaren tussen.

Dit blijkt uit een groot onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, naar daders en slachtoffers van mensenhandel in de afgelopen vijf jaar. Op basis van beschikbare cijfers is 16 procent van alle slachtoffers (1.222) van mensenhandel minderjarig. De meesten van hen (59 procent) hebben de Nederlandse nationaliteit; doorgaans zijn zij slachtoffer van loverboys. Ruim een kwart van de minderjarigen komt uit Afrika.

Schokkend
Dettmeijer verwacht dat de jongste groep meerderjarige slachtoffers (452 meisjes van 18-23 jaar) 'voor een aanzienlijk deel' ook minderjarig was op het moment dat de uitbuiting begon. 'Als alle instanties correct zouden registreren, wordt het probleem van minderjarigen veel groter dan we nu aannemen.' De rapporteur noemt het schokkend dat het loverboyprobleem allang bekend is, maar niet effectief wordt bestreden. Volgens haar zouden ook scholen aan preventie moeten doen.

Zonder correcte cijfers is adequaat beleid tegen mensenhandel niet mogelijk. Doordat ook de aard, duur en plaats van uitbuiting door mensenhandel onvolledig wordt geregistreerd, is er te weinig inzicht in de routes waarlangs mensenhandel verloopt en de manier waarop mensenhandelaren opereren, stelt Dettmeijer. Dat bemoeilijkt de opsporing aanzienlijk. 'Wij hebben bijvoorbeeld veel Afrikaanse slachtoffers, maar nauwelijks Afrikaanse daders. Dat is gek. Ook weten we niet waarom het aantal Midden- en Oost-Europese slachtoffers en Nederlandse daders stijgt. Als we die structuren goed in beeld krijgen, kunnen we verklaren waar dat aan ligt en het opsporingsbeleid daarop aanpassen.'

Gedwongen prostituees
Om die reden onderzocht het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel de afgelopen twee jaar alle 55 succesvol afgeronde opsporingsonderzoeken naar mensenhandel uit 2009. Daarbij zijn 263 slachtoffers en 133 mensenhandelaren betrokken. In 33 van die opsporingsonderzoeken werden gedwongen prostituees ontdekt die werkten in de legale prostitutiebranche.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat gemeenten, IND en de Kamer van Koophandel onbewust soms meewerken aan mensenhandel. Gemeenten schrijven geregeld veel te veel personen in op hetzelfde adres, de IND verstrekt soms verblijfsdocumenten aan Bulgaren en Roemenen die meisjes seksueel blijken uit te buiten. Bij de Kamer van Koophandel worden geregeld prostituees 'door steeds dezelfde forse vent' als zzp'er ingeschreven. De Landelijk Officier Mensenhandel van het Openbaar Ministerie heeft de Kamer van Koophandel daar onlangs op aangesproken.

Nijpend tekort
Het tekort aan opvangplaatsen voor slachtoffers van seksuele uitbuiting,, schrijft Dettmeijer in haar rapport, is 'nijpender' dan de minister van Veiligheid in zijn brief aan de Tweede Kamer doet vermoeden. De behoefte aan opvang steeg afgelopen jaar van 225 naar 280 plaatsen, maar zoveel zijn er niet. Voor 119 slachtoffers (24 procent) in zowel 2010 als 2011 werd geen opvang gevonden en moest iets worden 'geïmproviseerd'.

Corinne Dettmeijer Beeld anp
Corinne DettmeijerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden