Steeds meer huurders in geldnood

In meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens komt niet genoeg geld binnen om de maandelijkse woonlasten en de dagelijkse uitgaven te betalen. Dit aantal is tussen 2002 en 2012 verdubbeld. De financiële nood onder huurders is veel sterker gestegen dan die onder eigenaar-bewoners.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport dat vandaag verschijnt. In 2012 liepen 510 duizend huishoudens een hoog risico op huur- of hypotheekachterstanden, schrijft het PBL. Deze huishoudens zijn in principe meer kwijt aan onderdak, voedsel, kleding en energie dan hun netto besteedbaar inkomen toelaat.

Dat steeds meer huishoudens moeite hebben hun woonlasten te betalen, is niet alleen het gevolg van huurverhogingen, stelt het PBL. Ook inkomensdalingen (door stijgende werkloosheid) en algemene prijsstijgingen (vooral van voedsel en energie) hebben hieraan bijgedragen.

De nood onder huurders is veel hoger dan die onder huiseigenaren. Van de huishoudens die financieel in de knel zitten, zijn er 384 duizend huurder en 126 duizend huiseigenaar. Dat komt overeen met 13 procent van de huurders en minder dan 3 procent van de huiseigenaren. Het aandeel eigenaar-bewoners met een hoog wanbetalingrisico is tussen 2002 en 2012 nauwelijks gestegen. Onder huurders steeg dat aandeel van 5 naar 13 procent. Volgens het PBL komt dit doordat huurders gemiddeld een lager inkomen hebben dan huiseigenaren. Daardoor raken zij bij tegenvallers, zoals werkloosheid of een scheiding, sneller in de financiële problemen. De economische neergang na 2008 heeft er bij huurders harder ingehakt dan bij kopers. Het onderzoeksinstituut wijst er ook op dat de 'passendheidstoets' in de sociale huursector, die huurders beschermde tegen te hoge woonlasten, in 2008 is afgeschaft.

De betaalrisico's onder huurders zijn vooral gestegen in de allerlaagste inkomensgroepen die aan de onderkant van de huurmarkt zitten. Zij betaalden in 2012 maximaal 215,50 euro huur per maand, maar konden dat dus al nauwelijks opbrengen. In 2002 had nog maar 5 procent van de huishoudens met zo'n lage huur moeite de vaste lasten en de dagelijkse boodschappen te betalen. Tien jaar later was dat 22 procent.

Aan de bovenkant van de huurmarkt, de vrije sector, kwamen altijd al relatief veel betalingsproblemen voor. In 2012 had 17 procent van de huurders in de vrije sector een betaalrisico.

Ongeveer een op de drie huishoudens uit de risicogroep weet betalingsachterstanden - vooralsnog - te voorkomen, hoewel ze volgens de normen een te laag inkomen hebben om schulden te vermijden. Daarvoor zijn drie mogelijke verklaringen. Als zij over spaargeld beschikken, kunnen ze daar op interen om hun maandelijkse tekorten op te vangen. Sommigen krijgen financiële hulp van familie of vrienden. Een laatste mogelijkheid is dat zij nog minder uitgeven aan voedsel, kleding en energie dan het Nibud als het absolute minimum beschouwt. Deze huishoudens moeten dus op hun eerste levensbehoeften beknibbelen om te voorkomen dat ze huur- of hypotheekachterstanden oplopen.

Bij ongeveer tweederde van de risicogroep heeft de financiële krapte inderdaad tot huur- of hypotheekachterstanden geleid. Volgens de Monitor Betalingsachterstanden hadden in 2011 ongeveer 325 duizend huishoudens een betalingsachterstand op de huur of de hypotheek.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden