Steeds meer geweld tegen groeiend aantal ongelovigen

Het aantal ongelovigen groeit wereldwijd. Tegelijkertijd neemt het geweld tegen afvalligen, atheïsten en vrijdenkers toe. In 59 landen is blasfemie strafbaar en in 13, voornamelijk islamitische, landen staat op religiekritiek of afvallen van je geloof de doodstraf. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2016 dat dinsdag in Brussel is gepresenteerd.

Janny Groen
Moslims in Damascus houden een speciaal gebed waarin zij bidden voor regen. Beeld EPA
Moslims in Damascus houden een speciaal gebed waarin zij bidden voor regen.Beeld EPA

De nieuwe, op 1 november benoemde VN-rapporteur voor vrijheid van religie en levensovertuiging, Ahmed Shaheed, maakt zich grote zorgen over de positie van vrijdenkers in de wereld. Hij stelt dat vrijheid van godsdienst een groot goed is, maar dat door de focus op en een vaak verkeerde interpretatie van dit mensenrecht de vrijheden van ongelovigen in de knel komen.

Familieleden

'Schokkend en wreed is dat degenen die ervan worden beschuldigd de blasfemie- en apostiewetten te hebben overtreden, zwaar worden gestraft door de autoriteiten van land, maar ook door gewone burgers, inclusief hun familieleden en buren', schrijft Shaheed, een voormalig politicus van de Maladiven, in het voorwoord van de IHEU-rapportage.

Het rapport vraagt ook aandacht voor individuele slachtoffers, onder wie Raif Badawi (32), een Saoedische blogger die is veroordeeld tot duizend zweepslagen en 10 jaar gevangenisstraf wegens blasfemie. Hij schreef onder andere: 'Liberalisme is voor mij leven en laten leven.' De Mauretaniër Mohamed Cheikh Ould M'Kheitir (29) hangt vanwege islamkritiek de doodstraf boven het hoofd. De christelijke burgemeester van Jakarta Basuki Tjahaja Purnama wordt beschuldigd van blasfemie.

In het rapport worden landen afzonderlijk behandeld.

Interviews

Lees hier twee nieuwe en een reeks oudere interviews van personen die afscheid hebben genomen van hun geloof. Hoe is het hen vergaan?

Nederland

In Nederland is het beter gesteld met de rechten van ongelovigen en afvalligen. Maar rooskleurig is hun positie niet, zegt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch verbond. 'Ex-moslims houden hun vrije gedachten vaak verborgen voor familie en vrienden. De sociale en culturele druk binnen conservatieve families is te groot. Het uitspreken van wat je werkelijk gelooft of niet gelooft is gevaarlijk.'

Ook in asielzoekerscentra voelen atheïsten en afvalligen zich niet altijd veilig. Vrijdenkers uit Syrië, Bangladesh, Pakistan en Afghanistan die daar op grond van religiekritiek verblijven, kunnen hun opvattingen niet vrij kwijt, aldus Van der Ham. De Syrische vluchteling Ayman Ghoujal (39) zegt in een interview (+) met de Volkskrant in de opvang niet fysiek te zijn aangevallen, maar wel vaak verbaal. 'Heftige woorden. Dat ik dood moet, omdat ik een afvallige ben.'

Het is de vijfde keer dat de International Humanist and Ethical Union (IHEU), een wereldwijde beweging van humanisten en vrijdenkers, een dergelijk rapport publiceert. In de eerste, in 2012 gepubliceerde rapportage werd discriminatie en vervolging van vrijdenkers in zestig landen gedocumenteerd.

null Beeld The Freedom of Thought Report
Beeld The Freedom of Thought Report

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden