'Steeds meer geweld op scholen'

UTRECHT (ANP) - Het aantal meldingen van seksueel misbruik, seksuele intimidatie, fysiek en psychisch geweld op school is het afgelopen schooljaar met 40 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs.

In het schooljaar 2005/2006 kregen vertrouwensinspecteurs in totaal 1419 klachten binnen. Een jaar eerder waren dat er nog 1015. Vooral het aantal klachten over fysiek geweld is sterk gestegen.

De meldingen zijn vooral afkomstig uit basisscholen, scholen in het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Alleen bij seksueel misbruik zijn scholen wettelijk verplicht contact op te nemen met de inspectie.

Seksuele intimidatie

Van de meldingen gaat 13 procent over seksuele intimidatie. Een jaar eerder was dat aandeel nog 10 procent. Ook het aantal klachten waarbij sms, e-mail of internet een rol speelt, neemt iets toe. ,,Volgens directies van scholen nemen fysiek geweld, digitaal pesten en botsingen tussen groepen autochtone en allochtone jongeren toe'', aldus de onderwijsinspectie.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) doet het een stuk beter dan de basisscholen en de scholen in het voortgezet en speciaal onderwijs. Eind maart bleek al dat mbo-scholen de laatste jaren veiliger zijn geworden. Onder leerlingen en personeelsleden is de trend dat ze minder vaak met geweld te maken krijgen en zich ook veiliger zijn gaan voelen.

Zie ook: AD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden