Steeds meer gemeenten kiezen voor vuurwerkvrije zones

Steeds meer gemeenten krijgen een vuurwerkverbod. Uit een onderzoek onder 281 gemeenten blijkt dat er dit jaar in 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen, dertien meer dan vorig jaar. Dat meldt het AD vrijdag. Onder de nieuwkomers zitten steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht. Het grootste vuurwerkvrije gebied komt in Hilversum; daar mag in het hele centrum niet worden geknald.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Hoe groot de vuurwerkvrije zones zijn verschilt per gemeente. Het gaat voornamelijk om gebieden rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen. Om vluchtelingen niet te laten schrikken geldt in Zeist een vuurwerkvrije zone rond het asielzoekerscentrum. In geen enkele gemeente gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden. 281 van de 393 gemeenten deden aan het onderzoek mee.

'Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk', zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag in het AD. 'Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen.'

Brand

Naast Hilversum wordt ook het centrum van Alkmaar vuurwerkvrij. 'Vuurwerk, zowel legaal als illegaal, is geen vuurwerk meer, maar het zijn tegenwoordig granaten', aldus burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge tegen Radio 1. In Alkmaar verwoestte een grote brand vorig jaar vier panden tijdens Oud en Nieuw. Een causaal verband tussen vuurwerk en de brand is nooit vastgesteld, 'maar ik kan 1 en 1 optellen', aldus Bruinooge.

Hilversum kreeg in oktober van de rechter toestemming om het hele centrum vuurwerkvrij te maken. Burgemeester Pieter Broertjes wilde vorig jaar al een deel van het centrum vuurwerkvrij maken, maar werd teruggefloten door de rechter. Die oordeelde in december 2014 dat niet het college van burgemeesters en wethouders, maar alleen de burgemeester bevoegd is om een vuurwerkverbod voor een bepaald gebied in te stellen. In hoger beroep kreeg de gemeente alsnog gelijk.

De brandweer bestrijdt een grote brand in het centrum van Alkmaar tijdens de jaarwisseling vorig jaar. Beeld anp
De brandweer bestrijdt een grote brand in het centrum van Alkmaar tijdens de jaarwisseling vorig jaar.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden