Steeds meer controles aan grenzen binnen Europa

Meerdere Europese landen volgen het voorbeeld van Duitsland en voeren grenscontroles in vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen. Oostenrijk zet daarvoor het leger in bij de grens met Hongarije. Slowakije gaat controles uitvoeren aan de grens met zowel Oostenrijk als Hongarije. Tsjechië voert zijn aanwezigheid op aan de Hongaarse grens en Duitsland houdt ook de grens met België in de gaten. Ondertussen is de grens tussen Hongarije en Servië vrijwel geheel afgesloten met een hek.

Redactie
De Duitse politie controleert voertuigen die uit Oostenrijk komen. Beeld ap
De Duitse politie controleert voertuigen die uit Oostenrijk komen.Beeld ap

Kanselier Werner Fayman van Oostenrijk zei vanmorgen dat het leger wordt ingezet om de politie te helpen de enorme vluchtelingenstroom te verwerken. Het gaat vooral om humanitaire hulp, maar militairen worden ook naar de grens gestuurd als dat nodig is. Ook Polen ziet het idee van grenscontroles wel zitten. De Poolse premier Kopacz kondigde vandaag aan dat haar land grenscontroles in zal voeren 'in geval van enig gevaar'. De Poolse politie staat klaar om deze controles uit te voeren. 'We zullen zoveel vluchtelingen opnemen als we aankunnen. Niet meer, niet minder', aldus Kopacz.

In Zuid-Duitsland zijn de grensposten in de nacht van zondag op maandag in gebruik genomen voor verkeerscontroles. Hierdoor ontstonden er lange files. Duitsland hoopt op deze manier de toestroom van vluchtelingen uit Oostenrijk en Hongarije een halt toe te roepen. Er is geen besluit genomen over eventuele extra controle van de grenzen met Nederland, België en Luxemburg. De Duitse politie houdt echter wel rekening met een besluit tot zo'n controle.

De Duitse politie houdt auto's tegen bij de Duits-Oostenrijkse grens. Beeld ap
De Duitse politie houdt auto's tegen bij de Duits-Oostenrijkse grens.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters

Meer dan 5.000 vluchtelingen

Meer dan 5.000 vluchtelingen zijn in de nacht van zondag op maandag de Hongaars-Oostenrijkse grens overgestoken. De meesten bij Nickelsdorf, maar er wordt ook in de grensplaats Heiligenkreuz im Lafnitztal, 130 kilometer ten zuiden van Wenen, melding gemaakt van de komst van veel migranten vanuit Hongarije.

De grenscontroles zijn tijdelijk en schenden het Schengenakkoord niet, zei Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zondag. Het mag in een crisissituatie, zoals eerder ook bij het Italiaanse Ventimiglia gebeurde. De noodmaatregel toont volgens Juncker aan dat de landen in Europa het snel eens moeten worden over een gemeenschappelijke aanpak van het vluchtelingenprobleem. Ook VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt dat vluchtelingen in een 'legale limbo' terechtkomen als Europese landen een versnipperd en willekeurig grensbeleid gaan voeren.

Vluchtelingen die nu zonder geldige papieren bij de grens komen, kunnen worden teruggestuurd naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen, in overeenstemming met de zogeheten Dublin-verordening. De vraag is of dat de komende dagen gaat gebeuren.

Een vrouw heeft vanuit Servië de grens met Hongarije overgestoken en loopt nu naar een tijdelijk opvangkamp. Beeld ap
Een vrouw heeft vanuit Servië de grens met Hongarije overgestoken en loopt nu naar een tijdelijk opvangkamp.Beeld ap
Het hek dat Hongarije bouwt aan de grens met Servië is bijna helemaal af. Beeld afp
Het hek dat Hongarije bouwt aan de grens met Servië is bijna helemaal af.Beeld afp

Treinverkeer hervat

Oostenrijk gaat de controles bij de grens met Hongarije niet opvoeren. Buurland Tsjechië doet dat wel bij de grens met Oostenrijk. Gevreesd wordt dat vluchtelingen nu via dat land naar Duitsland zullen proberen te komen.

Zondagavond werd het treinverkeer tussen Duitsland en Oostenrijk stilgelegd, omdat er zo veel vluchtelingen via Wenen uit Hongarije in Salzburg aan de Duitse grens arriveerden. De Duitse autoriteiten droegen toen spoorwegbedrijf DB op twaalf uur lang geen treinen meer te laten rijden van Oostenrijk naar Duitsland.

Maandagmorgen is het treinverkeer weer hervat. Er rijden echter nog steeds geen treinen over de spoorweg tussen München en Salzburg.

Gestrande vluchtelingen in een parkeergarage van het treinstation in Salzburg, Oostenrijk. Beeld afp
Gestrande vluchtelingen in een parkeergarage van het treinstation in Salzburg, Oostenrijk.Beeld afp

Autosnelweg tijdelijk dicht

De autosnelweg van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen naar de Hongaarse grens bij Nickelsdorf, werd maandag tijdelijk afgesloten omdat er vluchtelingen op de weg lopen.

Inmiddels is de weg weer open, meldt de Oostenrijkse wegbeheerder ASFINAG op Twitter. 'Voorzichtig rijden', is het advies. 'Personen op de weg'.

In Hongarije passeerde zaterdag een recordaantal van 4.330 vluchtelingen de grens met Servië. Hongarije heeft dit weekeinde gevangenen ingezet om te helpen met de bouw van een 4 meter hoog hek aan de grens met Servië. Vanaf morgen is het in Hongarije strafbaar om de grens illegaal te grens passeren. De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt de christelijke waarden in Europa te willen beschermen door op deze manier de instroom van islamitische vluchtelingen te ontmoedigen.

Politie op scherp

De Hongaarse politie is in vier regio's op scherp gezet. Agenten in gebieden bij de grenzen met Servië en Roemenië moeten zich binnen twee uur melden als ze worden opgeroepen. Behalve in de grensgebieden is ook de politie in de regio Pest, waarin de hoofdstad Boedapest ligt, in opperste staat van paraatheid gebracht.

De Hongaarse politieagenten kunnen als versterking bij de grenzen worden ingezet. Volgens de politie is de maatregel genomen vanwege de beslissing van Duitsland om weer grenscontroles in te voeren, omdat dat land de grote toestroom vluchtelingen niet aan kan.

Vluchtelingen lopen naar een checkpoint nabij Röszke, Hongarije. Beeld epa
Vluchtelingen lopen naar een checkpoint nabij Röszke, Hongarije.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden