Steeds meer asbestschepen gaan voor sloop naar Azië

Greenpeace maakt vandaag de namen van 50 schepen bekend die volgens de milieu-organisatie op de nominatie staan om onder kwalijke omstandigheden voor mens en milieu te worden gesloopt in India, China, Bangladesh en ook in Turkije....

Van onze medewerker René Didde

Greenpeace vindt dat scheepseigenaren en reders bewust misbruik maken van de gebrekkige arbeids- en milieuregelgeving in de Aziatische landen. 'Met de lijst op de website spreken we de reders rechtstreeks aan', aldus Greenpeace. De organisatie vindt dat de reders de meest giftige stoffen onder strenge veiligheidsmaatregelen in Westerse installaties moeten strippen.

Op de lijst prijken drie Nederlandse schepen, de chemietankers 'Jo Gran' van Jo Tankers en 'River Stream' van Vroon, en de 'Nirint Progress', een vrachtschip van Naess Shipping.

De sloop van de oude, asbesthoudende zeeschepen vindt plaats onder slechte arbeidsomstandigheden en met groot gevaar voor het milieu. Zonder bescherming of training gaan honderden arbeiders met hamers en snijbranders de schepen te lijf. Daarbij staan ze bloot aan kankerverwekkende asbestvezels en chemicaliën.

Jaarlijks worden in de Aziatische landen circa 700 schepen gestript. Tientallen mensen komen daarbij om het leven. Begin dit jaar sneuvelden nog drie werknemers in Bangladesh doordat hun snijbranders een gasexplosie veroorzaakten.

Uit monsters die Greenpeace heeft genomen in India en China blijkt dat grote hoeveelheden olie, zware metalen en tributyl-tin (TBT) in zee belanden. TBT is een giftig, slecht afbreekbaar bestrijdingsmiddel dat op de scheepshuid wordt geschilderd om aangroei van algen te voorkomen. De reders denken dat een vorig jaar aangenomen gedragscode soelaas biedt.

Volgens Greenpeace zal het aantal sloopschepen tussen nu en 2010 toenemen van 700 tot 3000 per jaar onder meer doordat er na het ongeluk met de 'Erica' bij Bretagne, consensus is over het uit de vaart nemen van enkelwandige olietankers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden