CijferrubriekCorona

Steeds meer 50-minners volledig gevaccineerd, hogere opkomst in zuiden en oosten

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: Er worden nog maar weinig eerste coronaprikken gezet, alleen onder jongeren is nog een duidelijke stijging zichtbaar. In het oosten en zuidoosten van het land is de opkomst voor het vaccineren het hoogst.

Een vaccinatielocatie van de GGD. Beeld ANP
Een vaccinatielocatie van de GGD.Beeld ANP

GGD zet nu vooral tweede prikken

Er worden nog maar relatief weinig eerste coronaprikken gezet in Nederland. Alleen onder 12- tot en met 17-jarigen, die sinds begin juli gevaccineerd kunnen worden, liep het percentage eerste prikken deze week op van 32 naar 41 procent. Dit blijkt uit de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM. Dit is een aanwijzing dat de meeste volwassenen die gevaccineerd willen worden tegen het coronavirus, nu al een eerste prik hebben gehaald. Het RIVM verstuurt deze week opnieuw uitnodigingsbrieven naar dertigers die eerder geen gehoor gaven aan de vaccinatieoproep. De afgelopen week zijn in totaal ruim 1 miljoen coronaprikken gezet, dit waren vooral veel tweede prikken bij 30- tot en met 64-jarigen. De twintigers komen komende weken in aanmerking voor hun tweede prik. De vaccinatiegraad onder 65-plussers nam deze week niet verder toe, ruim 85 procent is volledig gevaccineerd. In Nederland zijn nu bijna 20,3 miljoen coronaprikken gezet, ruim 12 miljoen eerste en bijna 8 miljoen tweede prikken.

Vaccinatiegraad hoger in het oosten en zuiden, Urk blijft nog achter

In het oosten en zuidoosten van het land is de opkomst voor de coronaprik hoger dan in andere delen van het land. Ook in de groep 25- tot en met 44-jarigen, de meest recente groep waarvan het RIVM gemeentelijke data publiceert, tekent dit beeld zich af. Het kleine Rozendaal heeft met 90 procent de hoogste opkomst, Bunnik en Terschelling volgen met ruim 85 procent. In enkele gemeenten, met name in de bijbelgordel en de grote steden, is de opkomst lager dan gemiddeld. Ook in deze leeftijdsgroep kent Urk de laagste vaccinatiegraad. Het RIVM ziet ditzelfde patroon bij de opkomst voor andere vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden