Steeds hardere taal tussen Westen en Moskou om Oekraïne

De spanning tussen Moskou en het Westen over Oekraïne loopt steeds verder op. Rusland beschuldigde de Verenigde Staten en Oekraïne vandaag van het schenden van het akkoord van vorige week over de crisis in het land. De Verenigde Staten dreigen op hun beurt met nieuwe sancties tegen de Russen, als zij niet zorgen voor de-escalatie van de spanningen in het oosten van Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, meent dat de VS aan de touwtjes trekt in Kiev. Beeld epa

De steeds fermere taal aan beide kanten gaat gepaard met het nodige machtsvertoon. De Russen voerden militaire oefeningen uit bij de grens met Oekraïne. Ooggetuigen verklaarden allerhande militaire voertuigen te hebben gezien, zoals jeeps, pantserwagens en mobiele raketinstallaties die in colonne bij een militair vliegveld reden.

Nederland liet weten dat een Nederlandse mijnenjager onderweg is naar de Oostzee. Daar gaat vanwege de oplopende spanning een NAVO-vloot oefenen. Ook Nederlandse F-16's kwamen vandaag in actie, toen Russische militaire toestellen het Nederlandse luchtruim dreigden binnen te vliegen. Aan de rand van het gebied weken de Russen echter af, en op dat moment werden zij al begeleid door Britse straaljagers.

Akkoord
Rusland en de VS roepen elkaar ondertussen op zich te houden aan het in Genève gesloten akkoord over de aanpak van de crisis in Oekraïne. Daarin staat dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie. Volgens Moskou schenden Oekraïne en de VS het akkoord door provocerende acties van anti-Russische nationalisten te negeren.

Moskou reageerde furieus op de aankondiging van de Oekraïense regering dat de 'antiterroristische operatie' tegen de bezetters van regeringsgebouwen wordt hervat. De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) sprak over 'een criminele handeling'. Volgens Lavrov heeft Kiev 'praktisch de noodtoestand afgekondigd en het leger het bevel gegeven op mensen te schieten'. Hij wees met een beschuldigende vinger naar de VS, die in Kiev aan de touwtjes zouden trekken.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) waarschuwde Lavrov op zijn beurt dat de Russen werk moeten maken van de-escalatie in Oekraïne. 'Kerry heeft zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over het uitblijven van positieve stappen voor de-escalatie, nu er meer aanwijzingen zijn dat separatisten gebouwen blijven bezetten en journalisten en andere burgers gevangennemen', zei een Amerikaanse functionaris.

Lavrov waarschuwde in een interview met de zender Russia Today dat Rusland zal direct reageren als haar belangen in Oekraïne worden aangevallen.

Volgens Lavrov probeert Washington over de rug van Oekraïne meer invloed in de wereld te krijgen. 'Amerikanen zijn niet bereid te erkennen dat zij niet in elk deel van de wereld een vinger in de pap kunnen hebben', meent hij.

Lavrov: De Verenigde Staten trekken aan de touwtjes in Kiev Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden