Steden: 5,3 miljard voor natuurbehoud

De dertig grootste steden willen dat het kabinet 5,3 miljard gulden reserveert voor de ontwikkeling van natuur- en recreatiegebieden. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde verklaring van de gezamenlijke wethouders van Ruimtelijke Ordening en Groenbeheer van de betrokken gemeenten....

De claim van de wethouders wordt gesteund door Nederland Natuurlijk, een bondgenootschap van de ANWB, de Unie van Waterschappen en de Vereniging Natuurmonumenten.

Vertegenwoordigers van die organisaties waren gisteren aanwezig bij de bijeenkomst van wethouders in Amsterdam.

Volgens de gemeenten en Nederland Natuurlijk is de miljardenclaim gerechtvaardigd, omdat het kabinet in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening heeft bepaald dat de bouw van nieuwe woningen en kantoren zoveel mogelijk binnen de bestaande steden moet worden geconcentreerd.

Om de kwaliteit van de leefomgeving op peil te houden, zullen volgens de steden veel nieuwe parken, natuur en recreatiegebieden moeten worden aangelegd. De wethouders hebben daartoe een lijst met 330 projecten opgesteld.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem is het voor het eerst dat bouwers en groenbeheerders binnen het overheidsapparaat elkaar hebben gevonden in een gezamenlijk programma. 'De verkokering wordt eindelijk doorbroken. Niet alleen binnen de overheid, maar ook tussen grote maatschappelijke organisaties. Dat bewijst de samenwerking in Nederland Natuurlijk.'

De claim van 5,3 miljard gulden moet volgens de steden worden betaald uit het zogenoemde ICES-potje. Dat is een fonds met aardgasbaten waaruit het kabinet belangrijke investeringen in de infrastructuur en de bebouwde omgeving betaalt.

Het geld is bedoeld voor een periode van tien jaar. Omdat de nieuwe ICES-gelden op zijn vroegst vanaf 2004 ter beschikking komen, willen de steden daarnaast dat het kabinet op korte termijn 500 miljoen gulden extra beschikbaar stelt voor groene projecten in en om de stad.

De steden gaan er vanuit dat zij daarover vóór het eind van het jaar helderheid krijgen van de staatsecretarissen Remkes van Volkshuisvesting en Faber van Natuurbeheer.

De twee bewindslieden pogen de komende maanden nieuwe afspraken te maken met alle regio's in Nederland over de stedelijke vernieuwing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden