Stedelijke Kenianen vrezen grote terreurdaad

De echte oorlog, die tussen de Keniaanse krijgsmacht en de terreurgroep Al-Shabaab, vindt plaats over de grens, in Somalië. In Kenia zelf, zoals in het noordoosten, vinden soms aanvallen plaats. Maar de Kenianen in de steden krijgen steeds meer last van een zenuwenoorlog. Zij moeten rekening houden met een grote terreuraanslag. Maar wanneer, en waar?

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - De afgelopen week kwamen de Britten, niet voor het eerst, met een waarschuwing. Al-Shabaab, de islamitische terreurgroep uit Somalië, stond mogelijk op het punt in Kenia een aanslag te plegen. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Nairobi informeerde de Nederlanders op een vergelijkbare manier.

De raad was, en is, om extra waakzaam te zijn op plekken waar veel mensen, en vooral veel expats, samen plegen te komen. Het zijn plaatsen waar ook Kenianen zelf zich uiteraard in groten getale laten zien, zoals populaire uitgaansgelegenheden en winkelcentra.

Niet duidelijk is waarop precies dient te worden gelet. Hoe bijvoorbeeld herken je een islamitische zelfmoordenaar (m/v) in een stad waar moslims tot het zeer vertrouwde straatbeeld behoren? Ook weet niemand welke veiligheidsmaatregelen echt nodig zijn om het risico van een aanslag zo klein mogelijk te maken.

De bewakingsindustrie verdient aan alle onzekerheid een prima boterham. Dezer dagen kun je vrijwel geen openbaar gebouw meer binnen gaan, zonder door een handzame metaaldetector, langs de broekzakken of de damestas, besnuffeld te zijn. Slechts symbolisch, natuurlijk, dit alles; maar het kalmeert de zenuwen.

Of juist niet. Onlangs probeerde een medewerkster van een particulier bewakingsbedrijf een Keniaanse vrouw bij de ingang van het bekende winkelcentrum Village Market te controleren.

Het bleek Nancy Baraza, de plaatsvervangend opperrechter te zijn. Baraza achtte zich blijkbaar een super-vip, wenste geen controle. Ze zou de bewaakster zelfs met een vuurwapen hebben bedreigd.

In alle nervositeit vliegen ook de waarschuwende sms-berichten over en weer. Deze week kwam er eentje van de Verenigde Naties, die in Nairobi veel kantoren en dus veel (buitenlands) personeel hebben. De sms sprak van een op handen zijnde aanslag. Elders in de stad gingen kantoren vervroegd dicht. Maar de sms bleek vals.

Een echte bom moge dan nog niet ontploft zijn, virtuele explosies zijn er voldoende. Zoals op Twitter, waar Al-Shabaab een eigen account heeft, net als de woordvoerder van de Keniaanse krijgsmacht, majoor Emmanuel Chirchir. Hij berichtte deze week over de steniging door Al-Shabaab van een Keniaanse huurling. Maar de foto's daarbij stamden uit 2009 - toen van Al-Shabaab nog geen sprake was.

Met dit alles gaat het leven natuurlijk gewoon door. Zoals het hoort. En zoals dat ook het geval was in augustus 1998. Heel gewoon. Totdat een aanslag van Al Qaida in Nairobi honderden Kenianen het leven kostte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden