Stedelijk verkoopt kunst

Tien beroemde kunstenaars leverden werken voor niets...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

amsterdam Het Stedelijk Museum in Amsterdam verkoopt speciaal voor het museum vervaardigde portfolio’s met tien werken van tien verschillende kunstenaars om het eigen fonds voor kunstaankopen te spekken. De portfolio’s kosten tienduizend euro per stuk; er zijn er al 43 verkocht van de 93 die beschikbaar zijn voor verkoop. De opbrengst is geheel voor het Stedelijk: de kunstenaars leverden hun werken voor niets. Onder hen zijn beroemdheden als Luc Tuymans en Michael Raedecker.

Als alle portfolio’s worden verkocht, ziet het Stedelijk zijn huidige aankoopbudget van een miljoen euro per jaar bijna verdubbelen. ‘In Engeland en de VS komt deze vorm van sponsoring al langer voor’, zegt Jorg Grimm, de bedenker van de actie die samen met Stedelijk-directeur Gijs van Tuyl de kunstenaars selecteerde. ‘Daar brengen ze ook meer op.’ Zo verkocht het Whitney Museum in New York onlangs vijftig portfolio’s à 50 duizend dollar, en deed een serie van de Whitechapel Art Gallery in Londen 15 duizend pond per stuk.

Grimm Fine Art, de Amsterdamse galerie die Jorg Grimm (31) drie jaar geleden begon, is gespecialiseerd in zogenoemde edities, kunstwerken in beperkte oplagen. Die oplagen zijn deels genummerd, deels ongenummerd – de laatste categorie heet artist’s proof.

De Stedelijk-serie telt honderd genummerde en twintig ongenummerde artists-proof-mappen. Van de laatste serie kregen de deelnemende kunstenaars er ieder één. De overige tien zijn al een jaar geleden verkocht aan particuliere verzamelaars, nog voordat bekend was welke kunstenaars zouden meedoen. Met hun bijdragen betaalde Grimm de productiekosten: ‘Die waren hoog. De opbergkisten zijn in Berlijn met de hand gemaakt, en de werken zijn, op twee na, litho’s of etsen die de kunstenaars zelf hebben gemaakt.’

Van de genummerde exemplaren gaan de nummers 1 en 100 naar het Stedelijk en de nummers 95 tot en met 99 naar Grimm. De overige 93 worden verkocht. Naast Tuymans en Raedeker droegen Eberhard Havekost, Sarah Morris, Dirk Skreber, Jonathan Meese, Daniel Richter, de tweelingbroers Gert en Uwe Tobias, Angus Fairhurst en Wilhelm Sasnal ieder één werk bij. Grimm: ‘Merendeels grote namen, die bewijzen dat het Stedelijk Museum internationaal nog altijd faam geniet.’ Zelfs beroemde kunstenaars doen graag mee aan benefietportfolio’s zoals voor het Stedelijk, zegt hij: ‘Het is weer eens wat anders dan originelen maken, en het is een leuke manier om een museum te steunen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden