Stedelijk Schiedam staakt kopen van kunst

JEROEN PEN

AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam schrapt haar hele aankoopbudget voor kunst. Andere bezuinigingen zijn volgens het museum niet meer mogelijk.

Vanaf 1 januari 2015 koopt het museum geen kunst meer voor aanvulling van de eigen collectie. Het is een zoveelste noodgreep van het museum. Sinds 2009 wordt op allerlei uitgaven bezuinigd. Vijf werknemers werden ontslagen en de exploitatiekosten werden teruggebracht.

Het jaarlijkse aankoopbudget van het Stedelijk Museum Schiedam bedraagt 50 duizend euro. De afgelopen jaren werd dit bedrag met steeds ruim 20duizend euro aangevuld door het Mondriaan Fonds, zegt museumdirectrice Diana Wind. Die aanvulling wordt alleen gegeven bij een eigen budget van 50 duizend euro.

De gemeente Schiedam droeg tot en met 2011 nog zorg voor het volledige aankoopbudget van het museum. Sindsdien moest het Stedelijk het geld zelf verzamelen. Met nieuwe bezuinigingen werd dat gat gedicht.

Vorig jaar sloot het museum nog een verbintenis met Stichting Beheer SNS Reaal. De financiële instelling stelde zijn bedrijfscollectie beschikbaar aan het museum. Om toch nieuwe werken ten toon te kunnen stellen, hoopt Wind nu onder de vlag van van SNS Reaal kunst te kopen. Ondertussen onderneemt het museum verwoede pogingen de inkomsten via horeca-exploitatie te verhogen en wordt ingezet op particuliere giften.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden