Stedelijk opent in december nieuwbouw met nieuwe opstelling

Het Stedelijk Museum in Amsterdam opent zaterdag 16 december de nieuwe opstelling van de vaste collectie in de nieuwbouw. Aanvankelijk was uitgegaan van een verbouwing die tot mei duurde, maar het nieuwe 'displaysysteem' zorgde voor vertraging.

Exterieur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto anp

Tenminste vijf jaar zullen er 750 kunstwerken te zien zijn, zo maakte het museum woensdag bekend, in een 'open circuit met vrijstaande wanden' die het mogelijk maken 'diverse relaties tussen de kunstwerken te laten zien'. Dit deel van het museum gaat 'Stedelijk Base' heten.

De begane grond van de oudbouw, waar al enige tijd actuele en thematische exposities worden gepresenteerd, krijgt de naam 'Stedelijk Turns'. De eerste verdieping van de oudbouw, waar de grote tijdelijke tentoonstellingen staan, heet voortaan 'Stedelijk Now'.

Naar de bekendmaking van de openingsdatum van de vaste collectie in de nieuwbouw werd uitgekeken, omdat directeur Beatrix Ruf eerder had aangekondigd dat die in mei van dit jaar klaar zou zijn. Dat het zeven maanden langer duurt is volgens het museum te wijten aan de meer tijd vergende ontwikkeling van het 'displaysysteem' dat architect Rem Koolhaas heeft ontworpen.

Gebruikelijke 'rehang'

Sinds 3 oktober 2016 is de 1.100 m2 grote expositiezaal in de kelder van de 'badkuip', zoals de nieuwbouw wordt genoemd, voor publiek gesloten. De aankondiging vorig jaar van de tijdelijke sluiting leidde tot kritiek omdat het Stedelijk tot september 2012 acht jaar lang dicht is geweest als gevolg van een uit de hand gelopen verbouwing. Volgens directeur Ruf gaat het om een 'rehang' die heel gebruikelijk is in de museumwereld.

De nieuwe opstelling van de vaste collectie begint in de kelderzaal en eindigt in de zalen bovenaan de roltrap op de eerste verdieping van de nieuwbouw. Het museum had eerder al laten weten dat kunst en design niet langer gescheiden zullen worden gepresenteerd.

Op 22 september opent het Stedelijk zijn nieuwe entreegebied, dat in de afgelopen maanden is verbouwd. Dat zal een 'ontmoetingsplek' worden, met een 'open en vrij toegankelijk plein' en een koffiehoek.

Het museum maakte ook bekend dat vanaf november de hele bovenverdieping in de oudbouw gewijd wordt aan een tentoonstelling over de omvangrijke schenking die de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann deze zomer deed. Vanaf april zal daar het retrospectief te zien zijn over het werk van Ettore Sottsass. Deze in 2007 overleden Italiaan, oprichter van de Memphis groep, staat bekend als een invloedrijk designontwerper, van sieraden, lampen, meubelen tot een main frame computer.

Directeur Beatrix Ruf. Foto anp
Meer over