'Stedelijk' neemt Siza als architect

Het Stedelijk Museum wisselt van architect en van concept. Nadat de Amerikaan Robert Venturi driekwart jaar heeft getekend aan de uitbreiding van het museum, heeft de gemeente Amsterdam besloten de definitieve opdracht te verstrekken aan de Portugese architect Alvaro Siza....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Siza is door een stuurgroep (waarin vertegenwoordigers van het Stedelijk, gemeente en adviesbureau Twijnstra Gudde) voorgedragen aan wethouder Bakker (D66), die bekende de naam Siza vagelijk te kennen. Nuchter: 'Er moet nu maar eens gebouwd worden.' De directeur van het Stedelijk Museum, Rudi Fuchs, zei blij te zijn 'dat de kogel door de kerk is'. Siza is volgens hem verkozen omdat hij in staat is leiding te geven aan een proces. Hij verheelde niet dat Siza zijn eigen voorkeur is. 'Ik heb net zo'n verlangen als de vroegere directeur Sandberg een stempel te drukken op het museum.'

Fuchs zei goed samengewerkt te hebben met Venturi, waarbij al details werden besproken als de vloeren en de steensoort, maar dat de kosten en het concept onverenigbaar waren met het programma van eisen. 'Venturi tekende een cityblock, terwijl mij gaandeweg het idee van een compound voor ogen kwam te staan, een erf met een groep paviljoens.'

Siza wordt niet alleen gevraagd die 'villa' in de tuin van het Stedelijk te tekenen, maar de Sandberg-vleugel en het 99 jaar oude museum te verbouwen. Fuchs legde gisteren al een paar wensen op tafel: restaurant, museumwinkel en bibliotheek verhuizen naar de Sandberg-vleugel, en de bestaande entree handhaven en uitbreiden tot de ruimte achter en rondom de trap. Extra depotruimte krijgt het Stedelijk niet; daarvoor moet een betonnen bunker komen bij Schiphol.

Fuchs en wethouder Bakker herhaalden weer dat de meervoudige opdracht die oud-directeur Wim Beeren indertijd verstrekte aan Carel Weeber, Rem Koolhaas, Wim Quist en Robert Venturi, geen garantie bood voor de definiteve opdracht. Omdat alle vier zich bij lange na niet aan het budget hebben gehouden, voelde de gemeente zich ook niet aan hen gebonden. Er is niet overwogen een van die vier een tweede schetsontwerp te laten maken. 'Nee, die kans hebben ze niet gekregen', gaf Bakker toe.

Twee weken geleden vloog een 'bouwteam' naar Oporto voor overleg met Siza. De Portugese architect is belast met de wederopbouw van het afgebrande Chiado in Lissabon en een nieuw museum in Oporto. Hij ontwierp in Nederland onder meer sociale woningbouw in de Haagse Schilderswijk en werd in 1992 bekroond met de aanzienlijke Pritzerprijs.

De uitbreiding van het Stedelijk is geringer dan aanvankelijk was gepland, van tienduizend naar vijfduizend vierkante meter. Desondanks is het budget ongewijzigd: dertig miljoen gulden. B en W willen het Stedelijk een voorbereidingskrediet van 4,6 miljoen geven.

Ook de IJsbreker-coalitie heeft een duw in de rug gekregen met de vestiging van het Centrum voor Moderne Muziek in de voormalige Westergasfabriek. De twintig muziekinstellingen kunnen, als de gemeenteraad ermee instemt, rekenen op een krediet van 310 duizend. Ook deze verbouwing kost dertig miljoen gulden (totaaloppervlak dertienduizend vierkante meter) waarvan de gemeente vijftien miljoen voor zijn rekening neemt. Jan Wolff, directeur van de IJsbreker, hoopt dat het rijk begin januari bereid is het ontbrekende bedrag bij te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden