Stedelijk Museum was 'onnodig lang' dicht

Het Stedelijk Museum in Amsterdam was met ruim 8,5 jaar ,,onnodig lang'' gesloten. Ook is de Amsterdamse gemeenteraad niet altijd geraadpleegd, was er in de eerste jaren geen visie over de vernieuwing van het Stedelijk en verliep het bouwproces moeizaam. Dat concludeert een commissie onder voorzitterschap van Wim Deetman die het bouwproces van het museum heeft geëvalueerd. 

Het Stedelijk Museum Beeld anp
Het Stedelijk MuseumBeeld anp

De commissie stelt dat de langdurige sluiting de geloofwaardigheid heeft aangetast. 'Het museum heeft decennialang een vooraanstaande rol gespeeld in de internationale kunst- en museumwereld, maar is gedurende de sluiting afwezig en onzichtbaar geweest in deze wereld.' In de begintijd van 1989 tot en met 2002, die in het teken stond van ideeën en plannen, ontbrak het volgens de commissie aan 'bestuurlijke regie en politieke interesse'. Dat leidde tot 8 miljoen euro aan uitgaven zonder zicht op realisatie van een nieuw museum.

In 2006 was er gedoe met de aanbesteding, die fors hoger bleek uit te pakken. De gemeenteraad is toen niet gekend In het dilemma van doorgaan met de aanbesteding (met mogelijke budgetoverschrijding), of mislukt verklaren (met vertraging en oplopende kosten).

Van medio 2007 tot eind 2010 verliep het bouwproces stroef, stelde de commissie vast. Zo waren er problemen met de hoofdstaalconstructie voor de nieuwbouw, waardoor een vertraging ontstond van een jaar. Voor hogere kosten bij de afronding van de bouw kon de commissie geen goede financiële onderbouwing vinden.

Uiteindelijk nam de vernieuwing van het Stedelijk 23 jaar in beslag en verdubbelde de bouwtijd. De totale kosten van 122,4 miljoen euro vielen 15,3 miljoen euro hoger uit dan geraamd bij de start van de bouw in 2007. Het nieuwe museum sluit wel aan bij de geformuleerde ambities en voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen, concludeert de commissie.

De hoofdstad gaf de commissie een jaar geleden de opdracht de verbouwing te onderzoeken naar aanleiding van de kostenoverschrijdingen en oplopende vertragingen. Het Stedelijk werd in september 2012 heropend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden