Stedelijk Museum trapt af met expositie van Mike Kelley
Hij is volgens directeur Ann Goldstein van het Stedelijk Museum in Amsterdam een van de invloedrijkste kunstenaars van onze tijd: de Amerikaan Mike Kelley (1954-2012). Het museum wijdt vanaf zaterdag een overzichtstentoonstelling aan de kunstenaar, met ruim 200 werken de grootste ooit. Het is de eerste grote expositie sinds het Stedelijk op 23 september heropende.
Bezoekers zien schilderijen, sculpturen, video's en vooral veel installaties, die vaak uit meerdere, niet altijd makkelijk te doorgronden werken bestaan. Kelley maakte kunst met onder meer scherven aardewerk die hij uit de rivier viste en afgedankte knuffels en poppen. Vooral met zijn kunstwerken met knuffelbeesten verwierf hij bekendheid.
In het Stedelijk is een van zijn bekendste werken te zien: More Love Hours Than Can Ever Be Repaid uit 1987. Het is een wandtapijt van poppen en speelgoedbeesten die de kunstenaar vond in tweedehandswinkels bij hem in de buurt. Het kostte Kelley veel tijd en inspanning om het te maken - daar verwijst de titel ook naar.
Seksualiteit en religie
De kunstenaar gaat in zijn werk in op de populaire Amerikaanse cultuur en maatschappelijke thema's rond bijvoorbeeld seksualiteit en religie, maar grijpt ook terug op zijn eigen jeugd. In 1995 maakte hij Educational Complex, een maquette van elke school waar hij op zat. In het bouwwerk zitten talloze gaten: dat zijn de jeugdherinneringen die zijn verdrongen.
Zelfmoord
Het Stedelijk wilde na de grootscheepse verbouwing eigenlijk openen met de expositie rond Kelley, waarvoor het museum intensief met hem samenwerkte. De kunstenaar overleed eerder dit jaar plotseling op 57-jarige leeftijd, waarschijnlijk door zelfmoord. Het museum besloot daarna de tentoonstelling een paar maanden te verplaatsen. Volgens Goldstein wordt Kelley's oeuvre nu getoond 'als een voltooid geheel'.
De expositie is te zien tot 1 april en reist daarna door naar het Centre Pompidou in Parijs en de musea voor moderne kunst in New York en Los Angeles.