Stedelijk Museum ruziet met architect Museumplein

Het Amsterdamse Stedelijk Museum en de ontwerper van het vernieuwde Museumplein, Sven-Ingvar Andersson, zijn met elkaar in aanvaring gekomen. Adjunct-directeur Hugo Bongers van het museum spreekt van een 'patstelling.'..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Stedelijk vindt dat de Deense landschapsarchitect zo veel van de kavel van de geplande nieuwe vleugel heeft afgesnoept, dat er 'geen snippertje groen' meer overblijft en dat ook het programma van eisen moeilijk wordt gehaald.

Het Stedelijk heeft zijn ambitieuze nieuwbouw al aangepast, van twaalfduizend naar vijfduizend vierkante meter. Door het oprukkende Museumplein is het niet langer mogelijk een beeldentuin te handhaven en dat was nou juist een element, zegt Bongers, dat Andersson graag op het plein had gewenst.

Anderssson heeft volgens Bongers de toegang naar de parkeergarage pal tegen de rooilijn van het museum geplaatst. Deze toegang gaat schuil onder een glooiend talud, een doorlopende grasvlakte, die ook al meer ruimte in beslag neemt. Andersson heeft verder het zogeheten museumpad pal tegen het museum gepland. Dat zal ten koste gaan van een fietsenstalling.

Het Stedelijk Museum eist nu van de stadsdeelraad Zuid en van de centrale stad dat als stuk grond wordt aangehouden de omvang die in een memorandum uit 1992 wordt omschreven. Bongers erkent dat het conflict mede door toedoen van het Stedelijk Museum is aangewakkerd. Het museum besloot in maart van dit jaar het ontwerp van de Amerikaanse architect Robert Venturi aanmerkelijk te versoberen, nadat berekening had uitgewezen dat het ontwerp twee keer zo duur zou worden als was begroot.

Het versoberde ontwerp gaat uit van een nieuwe vleugel die aan de Henri van de Veldestraat wordt geplaatst, zodat het Stedelijk Museum in de toekomst een U-vorm zal krijgen. De vleugel aan de Van Baerlestraat en de kantoorflat worden gehandhaafd. Aanvankelijk zouden ze worden gesloopt, of worden opgenomen in het vergrote museumcomplex. Volgens Bongers moeten de stadsdeelraad Zuid en wethouder Bakker van cultuur voorrang geven aan de museum-uitbreiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden