Stedelijk Museum breidt keuze voor architect uit

Er komt een nieuwe procedure voor de architectkeuze van de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Alle Europese architecten kunnen eraan meedoen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het college van B en W besloot eerder de Portugese architect Alvaro Siza Vieira opdracht te geven een ontwerp voor de nieuwbouw te maken. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) maakte daartegen bezwaar. De gemeente zou de Europese regelgeving overtreden door één architect aan te wijzen. De richtlijn stelt volgens de BNA dat bij projecten van meer dan ongeveer 425 duizend gulden, meer architecten moeten kunnen meedingen naar de opdracht. Met de museumuitbreiding is een bedrag van dertig miljoen gulden gemoeid.

De juridische afdeling van de gemeente Amsterdam buigt zich nu over de richtlijn. Bakker verwacht binnen één à anderhalve week advies te krijgen. 'Maar het ziet er naar uit dat we de Europese richtlijn moeten volgen,' zei hij. De wethouder maakt begin volgend jaar bekend hoe de procedure moet verlopen. Dan wordt ook duidelijk wat de positie van Siza zal zijn. De directeur van het Stedelijk Museum, Rudi Fuchs denkt niet dat de kansen voor de Portugees zijn verkeken.

J. Habets, adjunct-directeur van de BNA sluit ook niet uit dat Siza alsnog uit de procedure komt. Die moet dan wel zorgvuldig volgens duidelijke criteria verlopen. Iedere architect moet een eerlijke kans krijgen de opdracht in de wacht te slepen. Het kan volgens hem niet zo zijn dat de gemeente al bij voorbaat voor Siza kiest. 'Dat zou een uitholling zijn van de Europese richtlijn.' Architecten hebben het recht een klacht in te dienen als de uiteindelijke keuze niet gefundeerd is.

Habets noemt het 'onbegrijpelijk' dat de gemeente niet op de hoogte was van de EU-regels. 'Amsterdam was notabene de eerste gemeente in Nederland die de Europese richtlijn in juli 1993 toepaste.' Dat was voor de keuze van een architect voor de nieuwbouw voor een gebouw voor de stadsreiniging. De gemeente zag er uiteindelijk van af omdat niet gekozen werd voor nieuwbouw, maar voor de verbouwing van een al bestaand pand.

De gemeente besloot Siza voor de uitbreiding te kiezen, nadat de onderhandelingen met de Amerikaanse architect Robert Venturi op niets waren uitgelopen. Een stuurgroep, waarin ondermeer Fuchs zat, adviseerde vervolgens de Portugees te kiezen. Volgens Bakker is door het nu doorlopen 'traject' nauwelijks schade in tijd en geld geleden.

De Amerikaan Venturi was de winnaar van een prijsvraag waaraan ook de Nederlandse architecten Rem Koolhaas, Carel Weeber en Wim Quist meededen. De ontwerpen van de vier architecten werden twee jaar geleden in het Stedelijk Museum tentoongesteld. Voormalig Stedelijk-directeur Wim Beeren wees Venturi aan als winnaar. Fuchs was het daar toen mee eens. David Vaughn van het kantoor van Venturi ontkende gisteren een claim in te dienen bij de gemeente Amsterdam voor geleden schade. 'Die opdracht zijn we kwijt en dan moet je niet koste wat het kost je gelijk willen halen.'

Venturi's bureau stuurt wel een brief naar de gemeente als antwoord op de afwijzing. Vaughn: 'Het heeft ons verbaasd dat Siza niet contact met ons heeft opgenomen voordat hij in zee ging met het Stedelijk. Hij had zich op zijn minst op de hoogte kunnen stellen van wat wij getekend hadden.' Volgens Vaughn was de afstand tussen het budget voor de nieuwbouw en het laatste voorstel minder groot dan Fuchs en Bakker hebben doen voorkomen. Het zou om niet meer dan enkele tonnen gaan in plaats van vele miljoenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden