Stedelijk Museum Amsterdam betaalde 1,5 miljoen voor 'geschonken' schilderijen

Het Stedelijk Museum Amsterdam betaalde toch voor werken die eerst een schenking leken. En directeur Ruf blijkt meer nevenfuncties te hebben dan gedacht.

Directeur Beatrix Ruf in de hal van het Stedelijk Museum Amsterdam. Beeld anp
Directeur Beatrix Ruf in de hal van het Stedelijk Museum Amsterdam.Beeld anp

De schenking van zeshonderd kunstwerken die het Stedelijk Museum Amsterdam in 2016 heeft ontvangen van de Duitse verzamelaar en kunsthandelaar Thomas Borgmann, is niet geheel een gift geweest. Uit contracten die NRC Handelsblad heeft ingezien, blijkt dat voor zes schilderijen van Michael Krebber en de installatie Subject Driven van Matt Mullican in totaal 1,5 miljoen euro is betaald aan Borgmann. Volgens de krant beweerde het museum aanvankelijk dat er geen aankopen waren gedaan.

Een woordvoerder van het museum stelt echter dat de aanschaf van de installatie van Mullican wel degelijk is vermeld in het persbericht dat het Stedelijk vorig jaar over de schenking van Borgmann heeft uitgebracht. Daarin staat de zinsnede: 'Het Stedelijk verwerft ook Subject Driven van de Amerikaanse Matt Mullican'. De zes schilderijen die het Stedelijk koopt van Krebber worden in dat persbericht niet genoemd.

Deze werken en Subject Driven stonden ook niet vermeld in de lijst met aankopen in het jaarverslag van het museum over 2016. Het Stedelijk heeft inmiddels een herziene versie van het jaarverslag op zijn internetsite gezet, waarin deze aankopen nu wel zijn opgenomen.

Ook is de lijst met nevenfuncties van directeur Beatrix Ruf, voormalig zakelijk directeur Karin van Gilst en de leden van de raad van toezicht aangepast. Die bleek niet compleet te zijn. Volgens de woordvoerder is er iets mis gegaan bij de eindredactie van het jaarverslag. 'Dat is een menselijke fout die wij betreuren en hebben hersteld. Overigens zijn alle nevenactiviteiten van Beatrix Ruf goedgekeurd door de raad van toezicht.'

In de herziene versie van het jaarverslag is het aantal nevenfuncties van Ruf groter geworden. Haar lidmaatschap van een aantal aankoopcommissies van instellingen zou de schijn van belangenverstrengeling kunnen oproepen, daar Ruf ook beslist over de aankopen van het Stedelijk. Eerder zijn al vragen gesteld door de Volkskrant over mogelijk conflicterende belangen. Ruf ontkende toen dat haar nevenfuncties een probleem vormden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden