Stedelijk krijgt spectaculaire nieuwe vleugel

Het Stedelijk Museum Amsterdam wordt uitgebreid met een spectaculaire nieuwe vleugel. Bovendien krijgt het een nieuw plein en entree aan de kant van het Museumplein....

Van onzen verslaggever Rutger Pontzen

Het opvallende ontwerp van Benthem Crouwel won het van inzendingen van Herman Hertzberger, Claus en Kahn, Henket & Partners en Diederen Dirrix Van Wijlick, vier andere architectenbureaus die meedongen naar de opdracht.

De Amsterdamse cultuurwethouder Hannah Belliot zei gisteren verheugd te zijn: 'We hebben stormen doorstaan', en 'de lijkengeur' was te ruiken. Met het besluit volgde de gemeente Amsterdam en de Raad van Toezicht van het Stedelijk de 'unanieme' keuze van de jury die de vijf inzenders heeft beoordeeld.

Het 'pre-schetsontwerp' van Jan Benthem en Mels Crouwel laat een uitbreiding van het museum zien aan de zijde van het Museumplein, nu de achterkant van het gebouw. De nieuwbouw, met bovenzalen in een 'aluminium zeppelin', ondergrondse tentoonstellingsruimten en een glazen 'piazza', vormt met de oudbouw van architect A.W. Weismann uit 1895 een 'eenheid in tweevoud', zoals het juryrapport zegt.

Met de keuze voor Benthem Crouwel is de 'voorlaatste stap gezet naar voleindiging van het traject', zoals Belliot het uitdrukte. Wat rest is de bestuurlijke verzelfstandiging van het museum die eind dit jaar naar verwachting zal worden gerealiseerd. Eerder deze week werd bekend dat Gijs van Tuyl, nu nog directeur van het Kunstmuseum in Wolfsburg, per 1 januari volgend jaar de nieuwe zakelijk en artistieke directeur van het Stedelijk zal worden.

Van Tuyl, die geen deel uitmaakte van de jury, maar afgelopen weekeinde wel zijn oordeel kon uitspreken, toonde zich enthousiast: 'Het ontwerp biedt uitstekende mogelijkheden om het Stedelijk Museum weer naar de internationale top te brengen.'

Het komende jaar zal het schetsontwerp van Benthem Crouwel tot een definitief ontwerp worden uitgewerkt. In 2006 kan met de renovatie en bouw worden begonnen. Begin 2008 moet het museum voor het publiek worden geopend. Dat is dan achttien jaar nadat binnen het museum en de gemeente voor het eerst over een nieuw Stedelijk werd gesproken.

Er zijn al twee architecten die de afgelopen achttien jaar plannen voor nieuwbouw hebben ontworpen. Roberto Venturi en Alvaro Siza. Beiden zijn in de loop van de tijd naar de prullenbak verdwenen. Inmiddels zijn de ramingen voor nieuwbouw en verbouwing opgelopen tot 82,5 miljoen euro. Daar is ook bij inbegrepen een nieuw te bouwen depot.

Over het risico dat de kosten van het project nog verder zouden kunnen stijgen, was Rijkman Groenink, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk, duidelijk: 'We gaan geen stuiver meer uitgeven dan daarvoor gereserveerd is'.

Volgens Herman van Vliet, gedelegeerd opdrachtgever namens de gemeente Amsterdam, zit het schetsontwerp van Benthem Crouwel wel 'krap tegen het budget aan'. De voornaamste redenen zijn dat ondergronds bouwen driemaal duurder is dan bovengronds, en dat het voorstel van Benthem Crouwel groter is dan de gevraagde vierkante meters. Maar, stelt Van Vliet, 'wordt het te duur, dan kunnen we altijd enkele vierkante meters schrappen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden