STE waarschuwt klanten voor beleggen op krediet

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) waarschuwt consumenten voor beleggen met geleend geld. Zogeheten 'aandelenlease-producten' leveren beleggers in veel gevallen geen rendement op....

Bij aandelenlease-producten, met namen als Sprintplan, Vermogensversneller en Groeiselect, lenen consumenten geld om aandelen te kopen. Aanbieders zijn onder meer Labouchere (Legio Lease), Aegon (Spaarbeleg), DSB en Ohra Bank.

Als het rendement op de aandelen hoger uitvalt dan de rentebetalingen, maakt de klant winst. Als de aandelen daarentegen te weinig koerswinst maken, moet de belegger geld bijbetalen.

Volgens de STE pakt beleggen op krediet veelal verkeerd uit. Deze conclussie trekt de beurswaakhond na een onderzoek van bijna alle Nederlandse aandelenleaseproducten.

Bij een koersrendement van 8 procent per jaar, is de kans 90 procent dat de belegger geen enkel rendement behaalt of zelfs verlies maakt. Een rendement van 8 procent is de gemiddelde stijging van de beurzen wereldwijd over de afgelopen honderd jaar.

Beleggen met geleend geld maakte halverwege de jaren negentig een snelle opmars. Vooral dankzij de fiscale aftrek van rentelasten.

Inmiddels is ter waarde van 8 miljard gulden met geleend geld belegd. De aftrek van rentelasten is sinds 1 januari 2001 echter afgeschaft, waardoor beleggen met geleend geld veel minder aantrekkelijk is geworden.

Volgens de aanbieders van beleggen met geleend geld zijn de producten nog wel aantrekkelijk. Er zijn producten die bij een rendement van 5 à 6 procent al quitte draaien, zegt bestuurslid B. van der Vlis van Labouchere. Hij is verbolgen dat de STE zijn conclusies aan de media kenbaar maakte. Maar de STE noemt het juist zijn primaire taak om beleggers tijdig te waarschuwen.

Aegon wijst erop dat er wel degelijk producten zijn die winst voor de klant opleveren bij een rendement van 8 procent op de beurs. Het Sprintplan levert bijvoorbeeld 6,32 procent rendement op. Aegon en Labouchere zetten bovendien hun vraagtekens bij het historische rendement van 8 procent waar de STE mee rekent.

Ohra reageert wel begrijpend op de conclusies van de STE. Volgens Ohra waren de producten interessant in de periode van renteaftrek. Bij een belastingtarief van 50 procent draaide aandelenlease al quitte bij een koersrendement van 4 procent. Nu de lat veel hoger ligt - op 8 procent - is Ohra gestopt met beleggingsproducten op basis van geleend geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden