STE tast mis bij aandelenlease

De Stichting Toezichthouder Effectenverkeer (STE) heeft fouten gemaakt bij het waarschuwen tegen aandelenlease (beleggen met geleend geld). Volgens de STE is de kans 90 procent dat de belegger geld verliest bij een koersrendement van 8 procent op jaarbasis....

De STE mag het onderzoek niet openbaar maken waarop ze haar conclusies heeft gebaseerd. De beurswaakhond kan niet duidelijk maken hoe het komt dat bij bijna alle aandelenleaseproducten ook een lager koersrendement dan 8 procent winst oplevert. De STE wijst erop dat de berekeningen van de aanbieders niet gecontroleerd zijn en wil zelf geen uitspraken doen over de juistheid van de cijfers die door de aanbieders zijn opgegeven. 'Aangezien de cijfers uit ons rapport niet openbaar zijn, valt niet te stellen dat er door ons fouten zijn gemaakt.'

Bestuurslid B. van der Vlis van Labouchere, het moederbedrijf van aanbieder Legio Lease, is verbaasd over de uitspraken van de STE. 'Bij een koersrendement van 8 procent per jaar behaalt 99 procent van onze producten een positief resultaat', stelt hij.

De aanbieders erkennen overigens dat beleggen op krediet risico's met zich meebrengt. Als de koersstijging tegenvalt, moeten beleggers geld bijbetalen. Bij veel producten moeten de aandelen 4 à 7 procent stijgen om quitte te draaien, stellen Aegon en Labouchere. Het tweetal heeft een ruime meerderheid van de markt, die minimaal 10 miljard gulden bedraag, in handen.

STE houdt vast aan zijn waarschuwing dat beleggen met geleend geld veelal geen rendement of zelfs een negatief rendement oplevert. Het is de eerste keer dat deze toezichthouder waarschuwt voor een gehele categorie van beleggingsproducten.

Eerder deze week verspreidde toezichthouder NMa onjuiste cijfers over te hoge benzineprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.