STE gaat zelf belangen melden in beursfondsen

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) zal in de toekomst zelf de belangen in beursfondsen in het kader van de Wet melding zeggenschap (WMZ) openbaar maken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een concept-wetsvoorstel van het ministerie van Financiën zal in de toekomst de STE via advertenties e meldingen verzorgen. In het kader van de in 1992 ingevoerde Wet melding zeggenschap moeten beleggers die een belang van meer dan 5 procent in een beursfonds nemen, dit melden bij de STE.

Daarnaast verplicht de wet de bedrijven een mededeling te plaatsen wanneer een aandeelhouder een groot belang neemt of juist afstoot in de onderneming. De STE is al jaren voorstander van duidelijker meldingen. Als het concept-voorstel, dat na het zomerreces aan de ministerraad wordt aangeboden, de huidige meldingswet vervangt, kan de stichting alle meldingen bundelen in één advertentie in telkens dezelfde krant.

De huidige wet, die sinds 1992 bestaat, schrijft alleen voor dat bedrijven de melding moeten plaatsen in een 'landelijk verspreid dagblad'. Ondernemingen die liever niet in de openbaarheid brengen wie grote partijen van hun aandelen bezit, kunnen de melding 'verstoppen' in een krant die nauwelijks door zakenmensen wordt gelezen.

Vennootschappen kunnen zich er in de huidige wet bovendien gemakkelijk van afmaken, door alleen te schrijven dat 'er een melding in het kader van de WMZ is binnengekomen'. De inhoud van de melding moet vervolgens worden opgevraagd bij de onderneming.

'Het komt soms nog voor dat ze het niet eens willen faxen, maar dat je het bericht persoonlijk bij het hoofdkantoor moet ophalen', aldus een woordvoerster van de STE.

Afgelopen jaar hebben 147 bedrijven één of meer meldingen in het kader van de WMZ ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden