Status academie defensie wordt wetenschappelijk

De jongste universitaire opleidingen van Nederland staan in Breda en Den Helder. De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) mag vanaf dit collegejaar universitaire bachelordiploma's uitreiken. Op termijn willen de militaire officiersscholen ook masteropleidingen aanbieden.

AMSTERDAM - Staatssecretaris Halbe Zijlstra voor hoger onderwijs heeft, nog voor de jaarwisseling, besloten dat de NLDA voortaan een erkende instelling voor wetenschappelijk onderwijs is. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) had de opleidingen eerder al goedgekeurd.

De NDLA wordt niet de vijftiende universiteit: zij mag bijvoorbeeld geen promoties begeleiden. 'Er zijn meer rechtspersonen die een universitaire graad mogen uitreiken', aldus het ministerie van Onderwijs, dat als voorbeeld de LOI en de Politieacademie noemt.

In Breda en Den Helder zijn ze opgetogen. 'Er is lang gewerkt om dit voor elkaar te krijgen', aldus professor Wouter van Rossum, sinds 2008 decaan van de faculteit militaire wetenschappen. 'We zijn er heel blij mee', zegt ook generaal Richard Tieskens, commandant van de NLDA. 'We wisten dat we goede mensen afleverden, maar de erkenning uit Den Haag is de slagroom op de taart.'

De NLDA, met daarin opgenomen onder meer de voormalige Koninklijke Militaire Academie in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, probeert al decennia wetenschappelijke erkenning te verwerven. De zaak kwam in een stroomversnelling toen LPF-Kamerlid Herben in 2002 inzake de nieuwe bachelor-masterstructuur in het hoger onderwijs een motie aangenomen kreeg die dit bepleitte.

Maar volgens Van Rossum, van huis uit socioloog, is het niet zo dat de academie zich pas door de accreditatie serieus genomen voelt. 'We leveren nu onderwijs en onderzoek op universitair niveau', zegt hij, 'en op dat terrein liep Nederland een beetje achter. In omliggende landen bestonden al universitaire opleidingen voor de hoogste rangen in het leger. Voor onze afgestudeerden is een erkend diploma ook van belang als ze later uit dienst gaan en kiezen voor een maatschappelijke carrière.'

In het veld

Wel is de defensieacademie een ander soort instelling dan de 'civiele universiteiten', aldus Van Rossum. Zo moeten studenten hun driejarige bachelor-diploma zien te halen binnen de militaire opleiding. Die duurt vier of vijf jaar en zit vol zogenoemde 'groene' en 'blauwe' periodes, als in het veld of op zee wordt geoefend.

Het kost soms moeite, erkennen Van Rossum en generaal Tieskens, het wetenschappelijke deel van de opleiding overeind te houden. Anderzijds hoeft niet te worden geconcurreerd met bijbaantjes, zoals op de universiteit: de cadetten (land- en luchtmacht) en adelborsten (marine) zijn in dienst bij defensie.

'Voor de studenten botst dat niet', zegt Tieskens. 'We leidden ze hier altijd al op als krijger, als diplomaat en als manager. Als zo'n jonge officier in Uruzgan met zijn peloton de poort uit gaat, moet hij zowel militair verantwoorde beslissingen nemen als de juiste dingen doen in de bredere context van zo'n land. Dan blijkt de meerwaarde van de opleiding.'

Waarschijnlijk halen enige tientallen adelborsten en cadetten nog dit voorjaar het begeerde diploma in een van de drie universitaire studierichtingen: krijgswetenschappen, militaire bedrijfswetenschappen en militaire systemen en technologie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden