Station Arhnem, meneer Green en Wolfskinder

De favorieten en de aanraders van de redactie: van het nieuwe station in Arnhem tot de ontwapenende humor van Sara Kroos.

Beeld .

ARCHITECTUUR Station Arnhem UNStudio

Architectenbureau UNStudio begon eind jaren negentig al te ontwerpen aan het nieuwe station Arnhem. Het duurde tot deze week voor het open kon, maar het resultaat is een imponerende spoorkathedraal. Vooral de stationshal is een spektakel, een 25 meter hoog gedraaid gewelf waarin alle reizigersstromen samenkomen. UNStudio probeert in zijn ontwerptaal de beweging te vangen van al die tienduizenden passagiers per dag: van de grote hal, perronkappen tot aan de voetgangerstraverse: alles in station Arnhem golft, glooit en stroomt.

Bob Witman

THEATER De familie Mansøn door Orkater/ De Nieuwkomers/ Lars Doberman. Tournee t/m 15 december

Charles Manson, de sekteleider en cultfiguur die eind jaren zestig na een reeks gruwelijke moorden het gezicht van het kwaad werd, inspireerde muziektheatergroep Lars Doberman tot De familie Mansøn, een swingende voorstelling die een stroom aan associaties op gang brengt. Charles wordt nooit één op één gespeeld, maar zijn geest waart voortdurend rond. Spannend, en stiekem appellerend aan een zekere sensatielust.

Karin Veraart

FILM The End of the Tour Regie James Ponsoldt

The End of the Tour, het zoekende, intelligente filmverslag van de vijf dagen die journalist David Lipsky in 1996 doorbracht met sterschrijver-tegen-wil-en-dank David Foster Wallace, maakt deel uit van een toe te juichen minitrend in het biopic-genre. Net als Life en het volgende maand te verschijnen Steve Jobs toont de film geen levensloop, maar een momentopname uit het leven van zijn mythische hoofdpersonage. Komedieacteur Jason Segel speelt de hoofdrol weergaloos; nooit grijpt hij naar tics of gebaartjes om het sociale ongemak en de diepe eenzaamheid van de schrijver invoelbaar te maken. Prettige bijkomstigheid: na afloop wil je niets liever dan diep duiken in David Foster Wallace' verhalen.

Berend Jan Bockting

THEATER Op bezoek bij meneer Green Door Van Lambaart Entertainment, regie Bruun Kuijt. T/m 10/4

De glansrol van Bram van der Vlugt in Op bezoek bij meneer Green is reden genoeg om dit klassieke toneelstuk te gaan zien. Meneer Green, een volstrekt onuitstaanbare horrorbejaarde, krijgt bezoek van een jonge man (gespeeld door Oren Schrijver), die de conservatieve knorrepot bij wijze van taakstraf moet verzorgen. Simpel gegeven, maar het broeit en knettert fijn tussen het tweetal op het podium. Dit is vast niet uw laatste kans om de onstuitbare Bram van der Vlugt (81) te zien spelen, maar het is wel een hele geschikte.

Vincent Kouters

FOTOGRAFIE Wolfskinder, A post-war story Nutshuis, Den Haag, t/m 9/12

Fotografe Claudia Heinermann werkte enkele jaren in Litouwen aan haar imposante beeldverhaal over het lot van de Oost-Pruisische wolfskinderen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwierven deze ontheemde weeskinderen soms jarenlang door de bossen van Litouwen, om voedsel bedelend bij boeren. Inmiddels zijn de laatste ruim zestig nog levende, dikwijls getraumatiseerde wolfskinderen bejaard, en nog steeds tweederangsburgers. Hun portretten en de landschappen met duistere en eenzame berkenbossen zijn te zien in Den Haag.

Arno Haijtema

THEATer Doorgefokt! door Sara Kroos Tournee tot eind april

Als iedereen het maar met iedereen blijft doen, is het niet zo gek dat er in de meeste mensen lichamelijke, maar vooral geestelijke weeffoutjes zitten. Sara Kroos heeft zich niet aan die wet onttrokken, maar zij heeft met haar onvolkomenheden en die van haar omgeving leren leven. En dan kun je er op aarde een feest van maken. Keiharde, ontwapenende humor van een vrouw die zich voor het eerst in haar carrière helemaal vrij lijkt te voelen.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden