Statiegeld op grote petflessen blijft voorlopig bestaan

Voorlopig blijft het statiegeld op grote plastic flessen bestaan. Al in 2012 is afgesproken dat het statiegeldsysteem wordt afgeschaft. Staatssecretaris van milieu, Wilma Mansveld, stelt het besluit hierover echter voor onbepaalde tijd uit. Dat schrijft zij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Marcel van den Bergh

Het eerste kabinet-Rutte besloot in 2012 tot het afschaffen van het statiegeld op petflessen. Zover is het echter tot dusverre niet gekomen en het besluit wordt door huidig staatssecretaris Mansveld opnieuw uitgesteld. Het was een wens van de verpakkingsindustrie en supermarkten. Zij vinden het systeem te duur.

Het statiegeldsysteem zou aanvankelijk per 1 januari van dit jaar worden afgeschaft, dit is toen uitgesteld omdat de toen gestelde milieudoelen nog niet behaald waren. De belangrijkste daarvan was dat er méér plastic afval van particulieren zou worden ingezameld. Daarnaast zouden de gratis plastic tasjes uit de supermarkt verdwijnen en zouden alle schadelijke pvc-verpakkingen uit het schap worden gehaald.

Lees ook

De milieulobby heeft de bedrjivenlobby verslagen: het statiegeld blijft voorlopig. Lees hier een analyse uit april over de statiegeldstrijd.
Het succes met het inzamelen van plasticafval is geen reden om de statiegeldfles af te schaffen, schrijft Xander van Uffelen in het Volkskrant commentaar.

Op schema

Met het inzamelen van plasticafval, zoals in de Plastic Heroes-containers en in sommige gemeenten huis-aan-huis in plastic zakken, ligt de industrie ruim op schema. Dat is de belangrijkste troefkaart van de afschaffers: de inzameling verloopt zó goed dat de nadelen van afschaffing van het statiegeld ruim zouden worden gecompenseerd. Burgers die de afgelopen jaren braaf hun plastic afval zijn gaan scheiden, hielpen zo dus mee aan het afschaffen van het statiegeldsysteem.

Op slechts één punt had de industrie een jaar geleden nog niet aan de voorwaarden voldaan, zegt lobbyist Philip de Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in dagblad Trouw. 'Inspecteurs vonden in de supermarkt nog enkele pvc-verpakkingen in non-food, zoals plastic blisters rond aanstekers. De supermarkten zijn er zeer bij gebaat om aan alle afspraken te voldoen. Dus daar hebben ze werk van gemaakt. Wij gaan ervan uit dat nu alles in orde is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden