Statiegeld omlaag door euro

De komst van de euro heeft een onverwacht neveneffect op het statiegeld. Nationaal leeft de angst dat prijzen zullen stijgen door de nieuwe munt, maar het statiegeld gaat juist omlaag....

De statiegeldverlaging gaat al in november in. De branchevereniging voor supermarkten, het CBL, hoopt zo de grootste drukte rond de euro-omwisseling voor te zijn en veel verwarring te voorkomen.

Voor de consument betekent dit dat vanaf 5 november op een literfles prik nog maar 55 cent statiegeld zit en per 1 januari 20 eurocent. Nu wordt er over een grote plastic fles één gulden geheven. Tot 19 november kunnen consumenten hun lege flessen inleveren tegen het oude statiegeldtarief.

Bij een lager bedrag leveren consumenten minder flessen in en daarvan is het milieu de dupe. Daarnaast doorkruist de statiegeldverlaging moeizame onderhandelingen van het Ministerie van VROM met de branche over statiegeld op blikjes en flesjes. Het ministerie reageerde maandag niet, maar Milieudefensie toont zich verrassend voorstander van een statiegeldverlaging, mits dit bedrag voortaan ook geldt voor de blikjes en de flesjes. De industrie toont zich hier mordicus tegen.

Euromeldpunt

De Consumentenbond heeft afgelopen week het 'Euromeldpunt' geopend. Consumenten kunnen daar terecht met klachten over het omrekenen van guldens naar euro's, en omgekeerd, door bedrijven en organisaties. Het doel is te voorkomen dat de introductie van de euro wordt gebruikt voor verkapte prijsverhogingen door afrondingen. De bond wil regelmatig een lijst van 'Euromissers' publiceren en, na complimentjes, maandelijks een 'Europluim' uitdelen.

Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond zijn tot nu toe meer dan vijfhonderd klachten binnen gekomen over het omrekenen. Opvallend is, aldus de woordvoerder, dat vooral de horeca wordt genoemd. 'Een kopje koffie bij een strandpaviljoen kost ineens 4,40 gulden en laat dat nou net 2 euro zijn', zegt hij. Naast de horeca worden ook Prenatal en de stationkiosken gemeld als mogelijk 'euromissers'. Eind van deze week publiceert de bond 10 euromissers. Het meldpunt heeft een gratis telefoonnummer: 0800-0120. Via euro@consumentenbond.nl is het meldpunt ook elektronisch bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden