Statenlozen krijgen de keuze

India en Bangladesh hebben woensdag een akkoord bereikt over de status van tienduizenden mensen die in enclaves in het grensgebied wonen. Tot nog toe waren die mensen feitelijk statenloos, maar nu is afgesproken dat ze zelf mogen kiezen welke nationaliteit ze willen hebben.

AMSTERDAM - De doorbraak kwam tijdens een bezoek van de Indiase premier Manmohan Singh aan Dhaka, het eerste bezoek van een Indiase regeringsleider aan het buurland Bangladesh sinds twaalf jaar.

Het gaat bij elkaar om 51 duizend mensen, die in 51 Bengalese enclaves in India en 111 Indiase enclaves in Bangladesh wonen. De inwoners van die enclaves, die ooit ontstonden doordat landheren stukjes grond vergokten, kunnen geen aanspraak maken op gezondheidszorg of onderwijs, terwijl ze ook niet in aanmerking komen voor overheidsbanen.

De regeling komt erop neer dat de enclaves feitelijk onder het buurland komen te vallen, zodat de bevolking niet hoeft te verhuizen. Beide landen hopen dat het akkoord zal bijdragen tot een verbetering van de soms gespannen relaties.

De afgelopen jaren is het enkele malen tot botsingen langs de grens gekomen. Volgens India zouden islamitische extremisten Bangladesh als uitvalsbasis gebruiken voor aanslagen in India.

Tot teleurstelling van de regering van Bangladesh lukte het Singh en zijn Bengalese collega Sheikh Hasina niet overeenstemming te bereiken over de verdeling van het water uit de rivier de Teesta.

Bangladesh was erop gebrand beschikking te krijgen over water uit de Teesta, maar een akkoord werd op het laatste moment getorpedeerd door de nieuwe premier van de Indiase deelstaat West-Bengalen, Mamata Banerjee.

'We zijn in de steek gelaten', kopte de Daily Star, de grootste Engelstalige krant van Bangladesh. De krant waarschuwde dat de mislukking een 'schaduw zal werpen' op de banden tussen India en Bangladesh.

Kennelijk als reactie op het mislukken van het waterakkoord, kwam Bangladesh India niet tegemoet op een voor India belangrijk onderhandelingspunt.

Bangladesh verleende India geen toestemming om Bengalees grondgebied als doorgangsroute naar de noordoostelijke Indiase deelstaten te gebruiken. Dat was een tegenvaller voor de Indiase regering, die hoopte dat dat een impuls zou geven aan de arme gebieden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden