Statenlid GroenLinks onder vuur om lobby voor eigen centrum

De fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Limburg, Margriet van Tulder, ligt onder vuur omdat ze in juni bij het CDA en de VVD heeft gelobbyd voor financiële steun aan het noodlijdende educatiecentrum Ithaka Science Center in Tegelen (bij Venlo), waarvan ze met haar partner oprichter en directeur was.

Het provinciehuis van Limburg in Maastricht Beeld anp
Het provinciehuis van Limburg in MaastrichtBeeld anp

Volgens de PVV is er sprake van belangenverstrengeling. De partij heeft commissaris van de koning Theo Bovens donderdag gevraagd een onderzoek in te stellen. Ook coalitiepartijen CDA en VVD zetten grote vraagtekens bij de handelwijze van hun collega. Zij zeggen de gouverneur, zoals de commissaris van de koning in Limburg wordt genoemd, daarover al eerder te hebben geïnformeerd, in de marge van een statenvergadering.

Van Tulder stuurde in juni een mail naar haar collega Martijn van Helvert van het CDA, de grootste partij in Limburg, waarin ze aandacht vroeg voor de financiële problemen van Ithaka. Ze wilde dat provinciale staten hun steun zouden uitspreken voor het educatiecentrum. Ze stelde voor zelf de tekst van de motie te schrijven, die het CDA dan kon indienen. Tevens belde ze met VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker met het verzoek de motie te steunen.

Dubbele pet
'Ik heb meteen gezegd dat ik niet gediend was van de dubbele pet die ze op had', zegt Van den Akker. Ook Van Helvert ging niet op het verzoek in. Volgens hem 'schuurde het' dat een statenlid lobbyt voor provinciale steun aan een bedrijf waarvan ze zelf een inkomen heeft. De motie is er nooit gekomen. Het failliet gegane Ithaka, een soort klein Nemo, was niet meer te redden.

Margriet van Tulder Fractievoorzitter van GroenLinks in Limburg en mede-directeur van educatiecentrum Ithaka Beeld
Margriet van Tulder Fractievoorzitter van GroenLinks in Limburg en mede-directeur van educatiecentrum IthakaBeeld

Van Tulder spreekt tegen dat er sprake is van belangenverstrengeling: 'De zaak zat in een impasse. Ithaka dreigde om te vallen, waarbij ook gemeenschapsgeld verloren zou gaan. Ik was eigenlijk verbaasd dat niemand het voortouw nam. Toen heb ik het zelf maar gedaan.'

Maatschappelijk belang
De GroenLinks-fractievoorzitter stelt dat ze het voor het maatschappelijk belang deed, niet voor het eigen belang. 'Ik heb niets gedaan ten behoeve van mijn persoonlijk belang. Bovendien ben ik altijd transparant geweest. Ik heb niks verborgens gedaan.' Ze heeft gouverneur Bovens donderdag ook gevraagd een onderzoek te doen 'omdat er helderheid hierover moet komen'.

PVV-fractievoorzitter Michael Heemels heeft ook kritiek op gouverneur Bovens, hoeder van de integriteit in Limburg: 'De coalitiepartijen hebben dit lobbyverzoek tevergeefs aan de gouverneur gemeld. Hij heeft er niets mee gedaan. Dat vind ik onbegrijpelijk.' Volgens Bovens heeft hij de informatie van CDA en VVD destijds niet opgevat als 'melding in het kader van de integriteit'. Hij gaat nu wel onderzoek doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden