Statement

NOG vóór de koningin aan het uitspreken van de Troonrede was begonnen, schoot Jacques Wallage een metafoor te binnen...

JAN BLOKKER

Hoe zou het zijn, bedacht hij, als hij de vaart in onze economie met de Tour de France vergeleek, maar tegelijkertijd zou waarschuwen dat dan ook het hele peloton de eindstreep van de eeuw moest halen en niet alleen een kopgroep?

'Even proberen', besloot hij, ofschoon hij ervan overtuigd was dat het in de roos zou blijken. Had Wim indertijd met z'n marathonloop ('we gaan voor goud') niet zelf bewezen dat iets met sport altijd beklijft?

De fractie was inderdaad enthousiast. 'Briljant', zei de een, 'Wat ben je toch een bolleboos', zei een ander. Karin gaf hem een kusje op de blosjes van zijn beide wangen. Alleen Van Traa deed terughouderig. 'Maar iemand zal toch in de gele trui moeten rijden', merkte die op. Maar ja, Maarten, dat wist hij, dat zou altijd een intellectueel blijven.

Diezelfde middag lanceerde hij het bon mot (zoals hij het voor zichzelf noemde) bij de jongens van de NOS. Hij zag aan hun blik dat het insloeg.

Openingskop voor de ochtenbladen?

Terwijl hij van de camera wegliep zag hij uit z'n ooghoek de Volkskrant staan.

'En, meneer Wallage?'

Hij deed even verstrooid, en probeerde zich te concentreren. Hoe had hij het ook weer precies voor de televisie gezegd? Dat was er goed uitgekomen.

'Alle redenen om tevreden te zijn', begon hij. 'Maar.'

De pauze werkte: hij zag de pen in aanslag bij het opschrijfboekje.

'Maar we zullen er voor moeten zorgen dat er straks niet alleen een kopgroep de nieuwe eeuw in rijdt, maar het hele peloton.'

De jongen schreef. Maar wat klonk nou beter: de eindstreep van de oude eeuw, of de start van de nieuwe? Hij moest razendsnel nadenken, want daar stond er al weer eentje: RTL.

'Als ik zeg dat we er als land goed op staan', keek hij z'n nieuwe ondervrager aan, 'moet ik daar iets aan toevoegen. En wel dit. We zullen ons er gezamenlijk voor moeten inspannen dat straks niet alleen een kopgroepje over de eindstreep van de eeuw fietst, maar dat we met het hele peloton zijn.'

Die kon hij er toch het best inhouden: de eindstreep.

'Kan het nu even, meneer Wallage?'

NRC Handelsblad.

'De miljoenennota betekent in veel opzichten goed nieuws voor de samenleving. Eén kanttekening. Nodig is dat straks het hele peloton de eindstreep van de eeuw haalt. Niet alleen een kopgroepje.'

Dat was misschien nóg beter: het als het ware decouperen in korte, staccato-achtige zinnetjes. Maar moest hij nou eerst het peloton en dan de kopgroep doen, of was het omgekeerde sterker?

'Wilt u even reageren voor 2 Vandaag, meneer Wallage?'

Hij voelde dat het nu helemaal zat.

'Maar op één voorwaarde. Straks zijn we bij de eindstreep van de eeuw. Daar moet niet eerst een kopgroepje overheen. Daar wil ik het hele peloton zien passeren.'

De Telegraaf, de provinciale kranten, Radio Noord-Holland, Netwerk, een paar jongelui van Omroep Noord, Algemeen Dagblad, Julius Vischjager, VARA's Dingen van de dag en Trouw - het ging, merkte hij, van een steeds leieren dakje. Hoe rijk was toch ons medialandschap!

Toen hij de vergelijking voor de negenenzestigste keer had geplaatst, wist hij zeker dat hij er morgen in KRO's Ontbijtshow met frisse moed mee zou kunnen doorgaan.

Het was trouwens al nacht toen hij blozend van tevredenheid naar huis fietste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden