State of the Union moet de aandacht afleiden van Monica-gate; Clinton: 'Ik had geen seksuele relatie'

WASHINGTON Trillend van emotie en zichtbaar vermoeid heeft president Clinton maandag met grote stelligheid ontkend dat hij een affaire heeft gehad met Monica Lewinsky en haar of anderen heeft aangezet daarover te liegen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

Met opgeheven vinger en diep in de televisie-camera's kijkend zei de president, terwijl First Lady Hillary aanmoedigend knikte: 'Ik heb nooit seksuele relaties gehad met die vrouw en ik heb niemand gevraagd te liegen, niet één keer. Nooit'

De diepe kringen onder zijn ogen, het vermoeden van tranen en de staccato-stijl van spreken maakten duidelijk dat het Clinton, die al vele seksschandalen heeft overleefd, ditmaal zwaar valt om in evenwicht te blijven.

De massale aandacht van de media, die op Golfoorlog-sterkte opereren, en de grote onzekerheid over de uitkomst van het onderzoek van openbaar aanklager Kenneth Starr eisen zichtbaar hun tol.

Onder leiding van crisismanager Hillary zijn de hulptroepen van Clinton maandag in de tegenaanval gegaan. In Little Rock, Arkansas, hebben advocaten van Clinton rechter Susan Wright gevraagd het proces van Paula Jones, dat op 27 mei moet beginnen, met enkele maanden te vervroegen.

Deze zaak over seksuele intimidatie is verbonden geraakt met het onderzoek van Starr en belemmert, aldus het verzoek van Clintons verdedigers, de president in de uitvoering van zijn functie.

De rechter kan beslissen deze civielrechtelijke zaak te vervroegen, maar de juristen van Paula Jones en haar woordvoerder Susan Carpenter-McMillan (een Clinton-hater) verklaarden niet te zullen meewerken. Het Jones-team is bezig met een nationale speurtocht naar vrouwen die iets met Clinton te maken hebben gehad en daarover onder ede willen getuigen.

Een van hen is Monica Lewinsky, een voormalige stagiaire op het Witte Huis. Zij heeft onder ede verklaard geen seksuele relatie met de president te hebben gehad, maar in afgeluisterde gesprekken met haar vriendin Linda Tripp zegt zij meer dan tien, maar minder dan twaalf keer orale seks met de president te hebben gehad.

De advocaten van Paula Jones willen Monica opnieuw verhoren. Openbaar aanklager Starr wil dat de 24-jarige vrouw, die volgens haar advocaat diep geschokt is door alle commotie, onder ede wordt verhoord.

Tussen Starr en de advocaat van Lewinsky wordt onderhandeld over de voorwaarden waarop zij aan het onderzoek van Starr zal meewerken. Volgens anonieme bronnen die door de Amerikaanse media worden geciteerd, is Lewinsky bereid te verklaren dat zij met enige regelmaat, maar niet frequent seksueel contact heeft gehad met de president. Het zou gaan om orale seks en telefoonseks.

De president heeft even overwogen de State of the Union uit te stellen, maar hij heeft nu besloten deze Amerikaanse versie van de troonrede te gebruiken om de aandacht af te leiden.

Opiniepeilers van de president zijn tot de conclusie gekomen dat zijn economische en binnenlandspolitieek beleid op brede steun kan rekenen en dat een kleine meerderheid hem in Monicagate het voordeel van de twijfel gunt. Het seks-aspect blijkt hem vergeven te worden.

Tijdens briefings op het Witte Huis werd maandag dan ook het accent gelegd op Clintons voorstellen de belastingen te verlagen, het onderwijs te verbeteren en de sociale zekerheid te hervormen. Clinton zal uitvoerig stilstaan bij de crisis in Azië, de omstreden rol van het IMF en bij Irak.

De voorbereidingen voor een grootschalig bombardement van Iraakse militaire installaties zijn in volle gang. De president zal de State of the Union aangrijpen om Saddam Hussein voor de laatste maal te waarschuwen.

Pagina 5: Clinton nog ver af van impeachment Is orale seks seks?; Pagina 11: Groupies van de politiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden