State Department faalde volledig

De terreuraanslag op de Amerikaanse missie in Benghazi eiste vier levens. 'Diplomaten en personeel zijn feitelijk opgeofferd om geld te besparen', is de conclusie in een rapport.

NEW YORK - Amerikaanse diplomaten in Libië waren kwetsbaar vanwege 'volstrekt ontoereikende' veiligheidsmaatregelen en een 'systematisch falen' op het ministerie van Buitenlandze Zaken. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de aanslag op de Amerikaanse missie in Bengazi op 11 september heeft onderzocht.


Bij de terreuraanval door moslimextremisten kwamen ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. Uit het rapport blijkt dat hun dood mogelijk had kunnen worden voorkomen. Maar op diverse bestuurslagen binnen het State Department (Buitenlandse Zaken) was sprake van een gebrek aan inzicht en daadkracht, aldus de commissie.


Aanbevelingen om mensen te ontslaan worden niet gedaan. Minister Hillary Clinton en VN-ambassadeur Susan Rice krijgen geen persoonlijke kritiek te verduren. Kort na de verschijning van het rapport zijn woensdag drie topambtenaren afgetreden, onder wie de onderminister voor Diplomatieke Beveiliging, Eric Boswell.


Volgens de commissie was er te weinig ervaren beveiligingspersoneel in Libië. Er werd te makkelijk vertrouwd op onbetrouwbare, lokale milities om de missie - officieel geen consulaat - te beschermen. Herhaalde vragen vanuit de ambassade in Tripoli om meer bewakers vonden eerder dit jaar geen weerklank. Ambassadeur Stevens had in de zomer gewaarschuwd voor een 'veiligheidsvacuüm' in Bengazi. Maar ook hij had geen rekening gehouden met een grootschalige aanval met zware wapens.


De kwetsbaarheid van de missies in Libië en andere risicolanden heeft deels met financiële nood te maken, aldus het rapport. Onder Clinton is er de afgelopen jaren niet genoeg besteed aan de vertegenwoordigingen in noordelijk Afrika en het Midden-Oosten, waar de recente volksopstanden vooral hebben geleid tot meer instabiliteit. De veiligheid van diplomaten en ander personeel is in feite opgeofferd om geld te besparen.


VN-ambassadeur Rice en andere hooggeplaatste bronnen hebben in eerste instantie een foutieve versie van de gebeurtenissen naar buiten gebracht. Van een spontaan protest tegen een anti-islam film was geen sprake; het was op de elfde herdenking van de 9/11-aanslagen een doelbewuste aanval naar het voorbeeld van Al Qaida. Maar de commissie speculeert er niet over of dit bewuste misleiding zou zijn, zoals sommige critici van de regering-Obama doen.


Gisteren werd achter gesloten deuren over het rapport gedebatteerd in het Congres, vandaag volgt een open hoorzitting. Minister Clinton zal niet persoonlijk verantwoording afleggen, vanwege een recente hersenschudding na een val . Sommige critici beschuldigen haar van ontwijkend gedrag in de nadagen van haar ministerschap.


Clinton heeft laten weten dat er al een verzoek naar het Congres is gestuurd om een bedrag van bijna een 1 miljard euro, dat bestemd was voor Irak, te besteden aan nieuwe mariniers en ander beveiligingspersoneel.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden