Stasi-dossier Gysi mag in openbaarheid

De documenten van de Stasi, de veiligheidsdienst van de vroegere DDR, over de contacten tussen DDR-dissident Robert Havemann (1910-1982) en zijn toenmalige advocaat (en huidige fractieleider van de Linkspartei) Gregor Gysi mogen van de rechter openbaar worden gemaakt....

Van onze correspondent

Gysi heeft zich hier altijd tegen verzet uit beduchtheid voor onthullingen over zijn Stasi-verleden. Tot dusverre is de jurist Gysi er altijd in geslaagd verwijzingen naar een mogelijke dubbelrol in de DDR uit de openbaarheid te houden.

Vooral over zijn relatie met de fysicus Robert Havemann, die in 1963 bij de DDR-leiding in ongenade viel, wordt al jaren gespeculeerd. Onder tegenstanders van het vroegere regime, onder wie Havemanns weduwe Katja, circuleert het taaie gerucht dat Gysi de Stasi informeerde over de gesprekken die hij als advocaat en vertrouweling met de dissident voerde.

Hiervoor konden tot dusverre geen steekhoudende bewijzen worden aangevoerd, maar Gysi heeft het verhaal evenmin kunnen ontkrachten. De kwestie-Havemann vormt de ontbrekende schakel in de biografie van de Gysi. Of, zoals diens biograaf Jens König het formuleerde, ‘de vraag aller vragen’.

Bij zijn verzet tegen openbaarmaking heeft Gysi zich altijd beroepen op zijn zwijgplicht als advocaat. De Berlijnse rechtbank heeft nu echter bepaald dat ‘de zwijgplicht van de advocaat alleen dient ter bescherming van de cliënt, en niet ter bescherming van de advocaat’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden