Startsein voor bouw zadenbank op Spitsbergen

OSLO (ANP) - Op Spitsbergen is maandag begonnen met de aanleg van een internationale zadenbank, een soort Ark van Noach waarmee wetenschappers de gewassen van de wereld willen gaan redden. De premiers van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland gaven het startsein voor het project.

Het is de bedoeling dat in een diepvrieskluis uiteindelijk de zaden van alle gewassen worden bewaard. Na catastrofes of andere problemen kan de mensheid dan teruggrijpen op de zadenbank. De vijf Noord-Europese landen werken bij het project samen met een internationale stichting die zich inzet voor de soortenrijkdom van gewassen, de Global Crop Diversity Trust.

Samen met het ijs moeten ijsberen de onderaardse bewaarplaats beschermen. De kluis voor na de 'Dag des Oordeels' krijgt een capaciteit van drie miljoen monsters. Het grote voordeel van de locatie is dat de zaden bevroren blijven als de elektriciteit uitvalt.

Voedselvoorziening

Volgens deskundigen blijven de meeste zaden van de belangrijkste gewassen onder dergelijke omstandigheden honderden jaren goed. Sommige zaden, zoals graankorrels, zouden duizenden jaren kunnen overleven. Een deel van de monsters komt in zogenoemde zwarte dozen, die pas mogen worden geopend als alle andere zaden zijn vernietigd of opgebruikt.

De zadenbank op duizend kilometer van de Noordpool maakt deel uit van een wereldwijde strategie om de voedselvoorzienig veilig te stellen, van de tropen tot de hoogste regionen. Volgens de Trust vormen niet alleen nucleaire rampen of natuurcatastrofes een bedreiging voor de soortenrijkdom. Ook plantenziektes, klimaatveranderingen en mismanagement kunnen leiden tot het verdwijnen van gewassen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden