Nieuws

Start Vierdaagse onzeker vanwege hitte, bij doorgang geen boerendemonstranten welkom

Door de verwachte hitte is het onzeker of de Nijmeegse Vierdaagse dinsdag kan starten. Wel is al duidelijk dat bij doorgang demonstrerende boeren geweerd worden, op slotdag vrijdag geldt zelfs een noodverordening in Nijmegen.

Hessel von Piekartz
Stoelen en banken langs de Vierdaagseroute.  Beeld Rob Engelaar / ANP
Stoelen en banken langs de Vierdaagseroute.Beeld Rob Engelaar / ANP

De temperatuurvoorspellingen voor aanstaande dinsdag lopen uiteen van 34 tot 38 graden. Bovendien is de verwachting dat er weinig wind staat en de luchtvochtigheid hoog is, waardoor het voor de lopers extra warm kan aanvoelen. Het lichaam krijgt dan ook nauwelijks de mogelijkheid om goed af te koelen. Een flinke inspanning kan bij zulke weersomstandigheden leiden tot oververhitting of uitdroging.

Zondag krijgt de organisatie van hun eigen meteorologische dienst de meest actuele weersverwachting. Op basis van die voorspelling kijkt de leiding wat voor maatregelen er nodig zijn. Bij eerdere hete edities werd de route ingekort of mochten de lopers langer doen over hun tocht. Ook eerder starten, zodat de wandelaars langer in de relatieve koelte van de ochtend lopen, behoort tot de mogelijkheden. In het uiterste geval wordt de startdag vanwege de hitte afgelast.

Schaduwloze dijk

In totaal hebben ruim 42 duizend wandelaars zich aangemeld voor de Vierdaagse. Zij lopen op de eerste startdag een route door de Betuwe tussen de Waal en de Rijn. Daarbij trekken ze aan het begin van het parcours over de schaduwloze dijk langs de Waal. Op die plek ging het in 2006 mis toen meerdere lopers onwel werden. Twee wandelaars overleden later. Na die rampzalige start werd de Vierdaagse afgelast. Die editie lag de temperatuur met zo'n 32 graden lager dan wat nu voorspeld is voor komende dinsdag.

De organisatie heeft al aangekondigd maatregelen te nemen om het ophalen van de startbewijzen door de tienduizenden wandelaars in goede banen te leiden. Normaal gesproken kan dat alleen op maandag, maar omdat ook dan een temperatuur van boven de 30 graden wordt verwacht kan het ook op zondag. Op die manier hoopt de organisatie de drukte enigszins te spreiden en lange rijen te voorkomen.

Ook woensdag heet

Er is nog veel onzeker over de weermodellen van volgende week, maar het lijkt er vooralsnog op dat het ook woensdag heet wordt. Ook dan is de verwachting dat de temperatuur op rond de 30 graden uitkomt. Het lijkt erop dat de temperatuur de dagen daarop omlaag gaat.

De wandelaars van de Vierdaagse lopen verschillende routes van 30, 40 of 50 kilometer. Ze trekken door de omgeving van Nijmegen om uiteindelijk op de vierde dag aan te komen op de Via Gladiola in de Gelderse stad, waar traditiegetrouw een grote menigte de lopers opwacht. De hele week zijn er in Nijmegen de zogenoemde Vierdaagsefeesten, waar jaarlijks zo’n anderhalf miljoen mensen op afkomen.

Noodverordening

Boerendemonstranten waren ook graag op het evenement afgekomen, maar de organiserende gemeenten hebben besloten dat zij niet welkom zijn. Protesten met honderden trekkers langs de weg, zoals Farmers Defence Force voorstelde voor bij de finish aankomende vrijdag, zijn volgens de burgemeesters ‘ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk’. Gemeenten willen wel in gesprek over kleinschaligere demonstratievormen op andere plekken.

Omdat op social media toch berichten rondgaan over boerenprotesten zonder duidelijke organisator, geldt in Nijmegen tijdens de gehele afsluitende vrijdag een noodverordening. Dat besluit is burgemeester Bruls ‘zwaar gevallen’, zegt hij in een persbericht. ‘Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden