Start verwacht goed jaar na licht hogere winst in 1998

Start wil een sterke positie gaan opbouwen in de nieuwe uitzendlanden als Duitsland, Spanje en Italië. Het Goudse uitzendconcern wil dat doen op de manier waarop het bedrijf ook in Nederland groot is geworden: door samen te werken met vakbonden, werkgevers en overheden....

Van onze verslaggever

In Duitsland heeft die aanpak inmiddels tot de eerste resultaten geleid. Uitzendbureau BSK, eind vorig jaar door Start ingelijfd, heeft een bedrijfs-CAO afgesloten met IG Metall. Die vakbond heeft uitzendwerk jarenlang verketterd.

Start heeft in 1998 voet aan de grond gekregen in Spanje, Italië en Duitsland. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Rusland en Tsjechië. Sinds dit jaar begeeft het bedrijf zich in Portugal en mogelijk ook in Griekenland.

De buitenlandse vestigingen namen vorig jaar 10 procent van de omzet voor hun rekening. Binnen enkele jaren moet dat 25 tot 30 procent worden.

Start boekte vorig jaar een omzet van 2,5 miljard gulden, een toename van 30 procent. Daarmee groeide het bedrijf harder dan zijn concurrenten. De winstgroei bleef echter flink achter: een stijging van 5 procent tot 31,6 miljoen gulden. Het netto-resultaat daalde van 34,8 miljoen naar 21 miljoen. Ter vergelijking: Randstad zag de winst met 30,1 procent stijgen. De vele investeringen zijn volgens Start de verklaring voor de bescheiden winstgroei.

Anders dan concurrenten als Randstad en Vedior, heeft Start slechts bescheiden financiële middelen om grote overnames te doen. Vorig jaar dacht het bedrijf nog een grote partner nodig te hebben voor een sprong naar het buitenland. Maar nadat intensieve besprekingen met Vedior vastliepen, besloot het concern zelfstandig te blijven.

Start verwacht dat de uitzendmarkt zich dit jaar zal stabiliseren. Groeide de omzet in 1998 nog met 30 procent, voor dit jaar rekent het bedrijf op een omzet van 2,7 miljard gulden, een stijging van 8 procent. Het bedrijf verwacht niettemin 'een goed jaar'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden