Start bouw Timo-school in Uruzgan

TARIN KOWT (ANP) - De familie van de vorig jaar gesneuvelde Nederlandse militair Timo Smeehuijzen heeft genoeg geld ingezameld voor de bouw van een meisjesschool in Uruzgan. Dat staat woensdag op de website van liefdadigheidsorganisatie Save The Children te lezen.

Dankzij giften van particulieren, instellingen, militaire eenheden, scholen en bedrijven werd sinds december 165.000 euro opgehaald.

In Afghanistan liggen ondertussen de bouwtekeningen klaar voor een school met negen lokalen, een lerarenkamer, toiletten en een veilige en ommuurde speelplaats. Het Afghaanse ministerie van Onderwijs heeft zijn waardering voor dit Nederlandse initiatief uitgedrukt door een terrein voor de bouw ter beschikking te stellen. Een opzichter voor de bouw is benoemd en in juli wordt begonnen met het bouwklaar maken van de grond.

Goedkeuring

Het bijeengebrachte bedrag is groot genoeg om de school van meubilair en leermaterialen te voorzien en om de docenten te trainen. In de loop van 2009 kan de school met een aantal klassen gaan beginnen. Het is belangrijk dat de lokale leiders van het district waar de school gebouwd gaat worden, hun goedkeuring en steun hebben toegezegd. Dit is noodzakelijk om de veiligheid van kinderen, hun ouders en docenten te garanderen.

De 20-jarige Timo Smeehuijzen was de zevende Nederlandse militair die om het leven kwam in de Afghaanse provincie sinds de Nederlandse troepen in Uruzgan zijn gestationeerd. Hij overleed op 15 juni 2007 door een zelfmoordaanslag met een autobom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden