Starr wil zijn eigen baan afschaffen

Speciaal aanklager Kenneth Starr heeft het Congres gisteren geadviseerd zijn eigen baan af te schaffen. Volgens Starr, die het startschot gaf voor de afzettingsprocedure tegen president Clinton, moet het Congres de wet waarop het instituut van onafhankelijk aanklager is gebaseerd, laten verlopen....

Starr liet weten dat hij ondanks zijn eigen kritiek op de wet, vastbesloten is door te gaan met het onderzoek tegen president Clinton. 'Dat schrijft de wet voor en zolang dat de wet is, zijn wij verplicht om die nauwgezet en zo opgewekt mogelijk toe te passen.'

De speciaal aanklager zei verder dat hij de bevoegdheid heeft Clinton aan te klagen wegens het plegen van meineed en het belemmeren van de rechtsgang, zodra deze zijn ambt heeft neergelegd.

Het Congres nam de wet op de onafhankelijke aanklager aan na het Watergate-schandaal. President Nixon had toen geprobeerd het onderzoek naar de affaire te saboteren door zijn minister van Justitie opdracht te geven de aanklager die de zaak in handen had, te ontslaan.

De wet bepaalt dat de minister van Justitie een onafhankelijk aanklager moet aanstellen, als er serieuze aanwijzingen zijn voor wangedrag van hoge regeringsfunctionarissen. De kandidaat wordt aangewezen door een panel van drie rechters.

Maar sinds de Lewinsky-affaire lijkt de meerderheid van het Congres de buik vol te hebben van de wet, die de onafhankelijk aanklager feitelijk een vrijbrief geeft zijn onderzoek net zo lang voort te zetten als hij nodig acht.

Starr wordt verweten dat hij al ruim vijftig miljoen dollar heeft uitgegeven voor zijn onderzoek, dat in feite niets heeft opgeleverd. Het impeachment-proces tegen Clinton liep uiteindelijk uit op vrijspraak voor de president.

Maar de kritiek op Starr is vooral dat hij zich door politieke motieven heeft laten leiden en dat hij er van meet af aan op uit was Clinton ten val te brengen.

Starr ontkende dat gisteren nog eens. Hij klaagde dat hij het slachtoffer was geworden van 'vaak uiterst persoonlijke en gemene' aanvallen. Maar hij erkende wel dat de wet niet goed werkt.

De speciaal aanklager stelde vast dat de wet de opzet heeft het onderzoek uit de politieke sfeer te halen, maar dat het in de praktijk heel anders blijkt uit te pakken. Volgens hem zijn de Amerikanen de onderzoeken door de onafhankelijke aanklagers juist gaan zien als politieke spelletjes.

Volgens hem is het daarom beter als dergelijke onderzoeken weer onder het gezag van de minister van Justitie komen. 'En wie zal er dan toezicht houden? Het Congres, de pers en het publiek.'

Naar verluidt heeft Starr zelf na vijf jaar wroeten ook de buik vol van zijn taak en overweegt hij weer de advocatuur in te gaan. Het zit hem ook dwars dat hij bij het publiek als de grote boosdoener te voorschijn is gekomen uit het Lewinsky-schandaal.

De enige troost voor Starr was dat Clinton deze week schuldig werd bevonden aan belediging van het hof wegens zijn misleidende verklaringen in de Paula Jones-zaak. In die uitspraak erkende de rechter in feite dat Clinton meineed heeft gepleegd en heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren. Dat was precies Starrs beschuldiging tegen Clinton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden