Starr levert materiaal voor afzetten Clinton

Federaal aanklager Kenneth Starr heeft woensdagavond zijn eindrapport aan het Huis van Afgevaardigden overhandigd. Het rapport, de weerslag van het acht maanden durende onderzoek naar president Clintons verhouding met Monica Lewinsky, bevat volgens Starrs woordvoerder 'substantiële en geloofwaardige informatie die de basis kan vormen voor een afzettingsprocedure tegen de president'....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Een donkerblauwe bestelwagen van de FBI leverde gisteravond 36 dozen af op de trappen van het Capitool in Washington. De dozen bevatten informatie en bewijsmateriaal, die volgens Starr aantonen dat Clinton onder ede heeft gelogen over zijn affaire met de Witte Huis-stagiaire.

Het is nu aan een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden om de documenten te bekijken. Op basis daarvan kan tot hoorzittingen worden besloten, die tot aftreden van president Clinton kunnen leiden. Dat proces neemt maanden in beslag.

De president probeert het niet zo ver te laten komen. Clinton ontving gistermorgen partijgenoten op het Witte Huis en trachtte met nieuwe excuses de vertrouwensbreuk te lijmen. In de als 'emotioneel' omschreven bijeenkomst werd de president gevraagd om zich opnieuw tegenover het volk te verontschuldigen.

Die spijtbetuiging kwam al enkele uren later tijdens een werkbezoek aan de staat Florida. 'Ik heb mijn familie en dit land in de steek gelaten', zei Clinton tijdens een lunch in Orlando, zonder de naam Lewinsky in de mond te nemen. 'Ik ben vastbesloten ervoor te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt.'

Clinton loog in januari over de buitenechtelijke relatie, toen hij onder ede werd verhoord in de Paula Jones-kwestie. Op 17 augustus gaf hij de affaire toe tijdens een getuigenis voor Starrs grand jury. Diezelfde avond betuigde hij zijn spijt tijdens een toespraak op televisie, maar hij ontkende meineed te hebben gepleegd of de rechtsgang te hebben geblokkeerd.

Clintons advocaat David Kendall zei gisteravond dat 'de beschuldigingen van Starr geen enkele basis bieden voor een afzettingsprocedure'. Kendall had eerder deze week vergeefs getracht het rapport in te zien voordat het naar het Congres ging.

De eindrapportage omvat vijfhonderd pagina's, waarin Starr ingaat op het bewijs dat hij het afgelopen half jaar heeft vergaard. In een verhandeling van zo'n 140 bladzijden geeft hij aan waarom de geconstateerde overtredingen aanleiding kunnen geven tot impeachment, gedwongen aftreden.

Als het aan de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Newt Gingrich, ligt, wordt het rapport zo snel mogelijk openbaar gemaakt. Bepaalde informatie zal worden achtergehouden, zodat onschuldige personen niet onnodig worden beschadigd. De documenten beschrijven tot in detail de seksuele handelingen tussen Clinton en Lewinsky.

Op vrijdag zal het Huis van Afgevaardigden over een resolutie stemmen, die een speciale commissie aan het werk zet. Gelet op de huidige stemming in Washington en de peilingen in het land blijft het vooralsnog onwaarschijnlijk dat het tot impeachment-hoorzittingen zal komen. Politici spreken wel over een 'publieke berisping'.

'We zijn niet uit op afzetting', sprak de Democratische afgevaardigde John Conyers, lid van de judiciary-commissie die toezicht houdt op het onderzoek. Die geruststellende woorden kwamen nadat partijgenoot Byrd zich in de Senaat zeer afkeurend over Clinton uitliet. De afgelopen dagen hebben ook andere gezaghebbende Democraten zware kritiek op de president geuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden