Starbucks verhuist hoofdkantoor

De Nederlandse belastingregels worden steeds minder aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Koffieketen Starbucks verplaatst zijn Europese hoofdkantoor naar Londen.

AMSTERDAM - Het vertrek van het hoofdkwartier van Starbucks uit Nederland is een 'wake-upcall' voor de BV Nederland. Dat beweren VNO-NCW en de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham).


'Nederland had een voorsprong op andere landen met zijn belastingwetgeving, maar die is verdwenen', zegt directeur Patrick Mikkelsen van AmCham. Volgens hem springt Nederland 'lichtzinnig, zelfs roekeloos' om met de fiscale regels voor buitenlandse ondernemingen. Vorig jaar kondigde het kabinet aan de belastingverdragen met 22 landen te willen herzien om misbruik te voorkomen.


Woensdag werd bekend dat Starbucks zijn Europese hoofdkwartier nog dit jaar verhuist van Amsterdam naar Londen. Enkele hoge functionarissen verhuizen mee; de branderij en de 44 koffiewinkels blijven.


Starbucks kwam in 2012 in Groot-Brittannië onder vuur te liggen toen bleek dat het concern er nauwelijks belasting betaalde. Met belastingontwijkers als Google en Apple moest Starbucks zich verantwoorden voor een parlementaire commissie. De verhoren beheersten wekenlang het nieuws in Groot-Brittannië. Starbucks besloot een 'belasting' van 20 miljoen pond (24 miljoen euro) te betalen die het bedrijf helemaal niet was verschuldigd.


Bestuursvoorzitter Kris Engskov van Starbucks Europe stelt dat de verhuizing niets heeft te maken met belastingregels. Tegen Het Financieele Dagblad zei hij te verhuizen om dicht bij zijn grootste markt te zitten en omdat zijn concurrent Costa Coffee er ook zit.


Niet iedereen gelooft dat. Mikkelsen van AmCham stelt dat Starbucks al het tweede concern is dat zijn Europees hoofdkantoor uit Nederland haalt, na het Amerikaanse chemieconcern LyondellBasell. (Dat blijkt deels juist: het hoofdkantoor blijft in Rotterdam, maar het bedrijf heeft om fiscale redenen een kleine vestiging geopend in Londen.) Mikkelsen: 'Vooral Engeland is fanatiek bedrijven aan het werven. Hun diplomaten houden overal roadshows om bedrijven te lokken.'


Ook Sytso Boonstra, belastingexpert van PWC, vreest dat Nederland zijn voorsprong verliest. Dat bedrijven zich willen vestigen in hun grootste markten, noemt hij 'voor Nederland slecht nieuws, want Nederland heeft een kleine markt'. Volgens hem had Nederland twee fiscale troeven: een fiscale ondersteuning van innovatie en een ongeëvenaard stelsel van belastingverdragen met andere landen. Maar de Britten hebben ons ingehaald.


De Britse belastingexpert Richard Murphy schrijft dat de Britten dat op nog meer punten Nederland hebben gedaan. De vennootschapsbelasting is verlaagd van 28 naar 21 procent, maar het belangrijkste is de belastingvrijstelling van royalty's. Juist dat was voor veel ondernemingen (én popgroepen) de reden om in Nederland te zitten.


Mark van Dorp van Somo, een organisatie die vindt dat Nederland arme landen benadeelt met zijn belastingfaciliteiten, vindt het vertrek van Starbucks geen probleem. 'Het gaat alleen om de vestigingsplaats, en een paar arbeidsplaatsen. Laat ze maar gaan. Het lijkt me een teken dat Nederland goed bezig is.' Van Dorp wijst op het pak boter op het hoofd van de Britse premier David Cameron. 'Tijdens de G8 vorig jaar liep hij te hoop tegen belastingontwijking. Nu is het Verenigd Koninkrijk het grootste belastingparadijs in Europa.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden