Star Wars, De kunst van het lachen en het Scapino Ballet

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, met natuurlijk de nieuwe Star Wars: The Last Jedi.

Mark Hamill als Luke Skywalker in Star Wars: The Last Jedi.

1 Film - Star Wars: The Last Jedi ****

Regie Rian Johnson.

Met Star Wars: The Last Jedi pakt regisseur en scenarist Rian Johnson de draad op waar de vorige film ophield: met een rebellengroep die een kwaadaardig regime probeert te ondermijnen. Er is humor, en er zijn explosies en gevechten. The Last Jedi gaat over goed en kwaad en alles daartussen, over leiderschap en ego. Maar de film is vooral gemaakt om te vermaken, te verwonderen en de kijker twee uur uit deze wereld trekken.

Floortje Smit

2. Dans - Scala ****

Door Scapino Ballet Rotterdam & Combattimento. Tournee t/m 25 maart.

Met het theatrale Scala maakt Ed Wubbe een duister alter ego van de eerdere, bejubelde baroksensatie Pearl. Scala is een theatraal en muzikaal dansspel over machtsrelaties in een decadente cultuur. De leden van Combattimento maken er op viool, contrabas, klavecimbel, chitarrone en hobo een vurig feestje van. De Scapino-dansers geven op hun beurt hun personages met veelzeggende armgebaren een stevig karakter mee.

Annette Embrechts

Scala door Scapino Ballet.Beeld Annette Embrechts

3. Beeldende kunst - De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw ****

Frans Hals Museum, Haarlem, t/m 18 maart.

De kunst van het lachen werpt een wijd net uit. Er zijn komische types: narren, waardinnen en vrolijke drinkers; er zijn boertige taferelen en er is satire met vermenselijkte dieren als rechtsprekende olifanten en boekhoudende uilen. De expositie beschikt over een baaierd aan sterke bruiklenen, een mooi uitgevoerde catalogus met intelligente essays en, niet vanzelfsprekend, lezenswaardige lemma's.

Stefan Kuiper

4. Dans - NachtHexen 1: Jeanne ****

Door Burning Bridges. Tournee t/m 17 maart.

Choreograaf Jens van Daele vervlecht de geschiedenissen van Jeanne d'Arc en een aantal Russische bommenwerpsters in de Tweede Wereldoorlog subtiel tot een pakkend geheel. De vloer is aan vijf danseressen met meisjesachtig lange haren en stoere, krachtige bewegingen. Hun lichamen zijn gespannen veren, constant alert: zij zijn de nachtheksen. Actrice Hanne Struyf levert mooie teksten en een overtuigende performance.

Mirjam van der Linden

5. Cabaret - Luxor 100 jaar ****

Door Waardenberg & De Jong met de dames van Toren C. In Nieuwe Luxor Theater Rotterdam t/m 20 januari. Daarna in DeLaMar Theater Amsterdam t/m 4 februari.

Ter ere van het jubileum van het Luxor in Rotterdam is er in deze voorstelling een samenwerking te zien tussen een komisch mannen- én vrouwenduo. Dit is om twee redenen bijzonder. Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong hebben sinds 1998 niet meer opgetreden als duo en Maike Meijer en Margôt Ros maakten furore op televisie met hun sketchserie Toren C, maar gaan er voor het eerst mee het theater in. De vier acteurs vinden elkaar in hun rauwe over-de-tophumor en een bewonderenswaardige schaamteloosheid bij het spelen.

Joris Henquet

Luxor 100 jaarBeeld Salih Kilic

6. Film - The Party ****

Regie Sally Potter.

Beschaafde mensen zijn het, de genodigden van het feestje uit The Party. Hoogopgeleid, politiek bewust en sociaal bewogen. Maar het is een ijzeren filmwet dat dit soort feestjes ontsporen, met knallende ruzies en de onthulling van explosieve geheimen, en dat is in The Party niet anders. Met heerlijk vilein genoegen ontmaskert regisseur Potter, die ook het scenario schreef, al haar brave personages. Geamuseerd drijft ze de spot met hun hypocrisie en laat ze fijntjes zien dat haar personages stuk voor stuk veel minder feministisch, beschaafd en ruimdenkend zijn dan zij zelf denken.

Floortje Smit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden