Star-Trekgekte slaat ook in Nederland toe

Trekkies opgelet! De komende weken worden een feest voor de echte fans van Star Trek. Nu de film Star Trek: Generations is uitgekomen, heeft het besmettelijke virus Trekkie-mania ook in Nederland toegeslagen....

THEO STIELSTRA

In het jubilerende Kijk (¿ 6,95) aandacht voor de wetenschappelijke waarde van de serie die sinds 1966 een vaste schare aanhangers kent. Het blad bereikt sinds 1975 met een oplage van 110 duizend exemplaren maandelijks ruim een half miljoen lezers, jongens vooral. De redactie noemt zelf als pluspunten: artikelen over wetenschap en techniek die informatief, spannend en verrassend zijn.

Zo is het wellicht verrassend om te lezen dat de tv-serie en de daarop gebaseerde films niet geheel van iedere wetenschappelijke realiteit losstaan. Natuurkundige Miguel Alcubierre, verbonden aan de universiteit van Wales in Cardiff, raakte er door geïnspireerd, en beschreef zijn bevindingen over reizen met een snelheid die hoger ligt dan de snelheid van het licht, in een heus wetenschappelijk tijdschrift. Een andere onderzoeker verdiepte zich in het verschijnsel teleportatie, de methode die aan boord van de Enterprise wordt gehanteerd om mensen en voorwerpen zonder merkbare schade via een energiestraal naar elders te verplaatsen. In het tijdschrift Physical Review beschreef de IBM-onderzoeker een manier waarop enkelvoudige deeltjes geteleporteerd kunnen worden.

In Kijk belijden twee sterrenkundigen hun fascinatie voor de serie. De een ziet er haar ideaal van een multiculturele samenleving in bewaarheid worden, de ander bezoekt met de reizigers 'werelden waarvan je weet dat je er nu nog niet heen kan'.

Op de immer toegankelijke plaatjes in het populair-wetenschappelijke tijdschrift is een vereenvoudigde plattegrond van het heelal, inclusief Klingon Empire en het Star-Fleethoofdkwartier, te zien. Een andere graphic biedt zicht op de inhoud van de Enterprise-A, een ruimteschip uit de Constitution-klasse dat met drieduizend maal de snelheid van het licht door de wereld buiten onze wereld klieft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden