Stap

Nadat een meerderheid van de leden van het Europees parlement de huidige ruime onkostenregelingen voorlopig in stand had gehouden, ontstond grote publieke verontwaardiging....

AMSTERDAM Wijnand B. Marchal

Het Europees parlement moet als vertegenwoordiger van de Europese burgers laten zien dat zij onafhankelijk is. Wat de meerderheid van het parlement wijselijk heeft gedaan is onafhankelijk voor haar rechten opkomen. De discussie staat los van de problemen omtrent de hoogte van het salaris en andere onkostenvoorzieningen. Het is een principekwestie. De Raad van Ministers heeft het Europees parlement proberen klem te zetten door een slecht consensusvoorstel in te dienen vlak voor de verkiezingen. Hiermee stond het parlement onder grote druk. Enerzijds om akkoord te gaan en daarmee op het eerste gezicht de kiezersgunst te winnen.

Anderzijds speelde het principe van onafhankelijkheid een rol. Het Europees parlement is een parlement in ontwikkeling, dat constant, in elk zittingsjaar en bij elk verdrag, moet strijden om meer bevoegdheden om de Europese samenwerking een democratisch karakter te geven. Het parlement is niet gezwicht onder die druk. Daarmee is de democratie in Europa gediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden