Stappenplan

Ja, je kunt al je stappen laten tellen en de Jawbone Up doet dat best zorgvuldig. Maar dan?

De belofte op de verpakking is prachtig. Ken jezelf, leef beter. En alles wat je daarvoor nodig hebt, is een rubberen polsbandje.


Nee, het is niet zo'n rubberen polsbandje dat respect afdwingt of kanker de wereld uit - al heeft het daar op het eerste gezicht wel wat van weg. Op het tweede gezicht zie je dat dit ding dikker is: onder het rubber schuilt elektronica. Daar zit de sensor die jou gaat leren kennen.


Up, heet-ie, van de Californische fabrikant Jawbone. Het is een van de lifeloggingapparaatjes die de laatste tijd op de markt zijn gekomen, gadgets waarmee je je leven kunt registreren en vervolgens kunt bijsturen - zo is het idee. Soms zijn het draagbare cameraatjes die een paar keer per minuut een foto maken, soms zijn het polsbandjes die continu meten hoe het met je gezondheid gaat. De Up valt in die laatste categorie, net als concurrenten zoals de Nike FuelBand en de Fitbit Force.


Hun belangrijkste taak: het tellen van je stappen. Zo wordt de hele dag een fitnesstraining. Tienduizend stappen is het doel. Voor mensen die dat belangrijk vinden, tienduizend stappen zetten, is het fijn een metertje om de pols te hebben dat dat voor ze bijhoudt.


De Up doet dat prima: na vijfhonderd stappen kwam het ding uit op 503. De sensor meet bewegingen en versnellingen in de arm, en vertaalt die met een gepatenteerd algoritme in gezette stappen. Overigens betekent deze manier van meten dat klappen ook als lopen wordt gezien. Fietsen wordt niet altijd herkend.


De stappen en het stationaire leven worden vervolgens vertaald in calorieën. Wie zelf de moeite neemt ook zijn eten bij te houden, kan een mooie winst- en verliesrekening laten opmaken van zijn persoonlijke fysieke bedrijf.


De Up heeft in tegenstelling tot zijn concurrenten geen beeldscherm. Alles gaat via een app, die op een mobieltje moet worden geïnstalleerd. Dat maakt het bandje mooier - al is het, in al zijn gestileerde bescheidenheid, nog steeds een beetje een aanstellerig ding. De sensordata gaan bij de nieuwste Up24 draadloos naar de mobiele telefoon, de oudere variant moet worden ingeplugd. Wie continu wil weten hoe ver hij is, op weg naar zijn dagelijkse stappenquotum, vindt dat misschien onhandig.


De Up doet nog meer dan stappen tellen. Aan de hand van kleine armbewegingen meet hij ook je slaap. Hoelang je wakker hebt gelegen, hoelang je licht hebt geslapen en hoe lang diep. Voor mensen die graag weten wat ze doen, de hele tijd, is de Up een welkom ding: zo kunnen ze zich bewust worden van die 30 procent van hun leven die ze anders onbewust hadden doorgebracht.


En dan blijk je bijvoorbeeld gemiddeld 6 uur en 48 minuten te slapen, waarvan ruim de helft diep. Dat wisten we nog niet.


De slaapregistratie wordt vertaald in een handigheidje: je kunt het bandje instellen om je te wekken op het moment dat je, rond een ingestelde wektijd, in een ondiepe slaap verkeert. Zodat je wakkerder wakker wordt. Zo kun je ook een powernap houden, zo'n krachtdutje van twintig minuten dat ophoudt op het moment dat de Up vindt dat het op moet houden.


Wat we verder met die data moeten, is niet helemaal duidelijk. Niemand weet hoeveel uur je diep en ondiep moet slapen om fris op te staan. Wie zichzelf meet, kent zichzelf nog lang niet. Een beter leven ligt niet voor het oprapen.


Jawbone Up lifelogging armband. UP euro 129,99, UP24 (met Bluetooth) is nog niet te koop in Nederland, kost 149,99 dollar in de VS. Jawbone.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden