Stappenplan

Ik heb niets tegen homo's, behalve als ze echt zo verwijfd doen.'


'Ik zoek ze niet uit als vrienden.'


'Zolang wij er geen last van hebben is het niet erg.'


Aan het woord zijn de jaarclubgenoten van Kelian. Hij heeft hun verteld dat hij meedoet aan een programma, maar ze weten niet dat dat Uit de Kast is. Voordat hij vertelt over zijn geaardheid, is het lachen-gieren-homobashen. Volgens Kelian draait de studentenvereniging maar om twee dingen: 'bier en vrouwen regelen'. Omdat hij moet liegen over wie hij is, slaapt hij al weken slecht. Hij wil daar vanaf en heeft besloten uit de kast te komen. Arie Boomsma zal hem begeleiden bij dit proces dat volgens Boomsma uit twee stappen bestaat: uit de kast komen voor je ouders en voor je naaste vrienden.


Boomsma begrijpt niet goed waarom Kelian zo'n moeite heeft het aan zijn ouders te vertellen. Kelian heeft namelijk twee moeders en als je ouders lesbisch zijn, moet uit de kast komen toch een fluitje van een cent zijn? Maar Kelian werd op de basisschool gepest met zijn moeders en daarom sprak hij thuis liever niet over seks en relaties.


Kelians ouders willen niet op tv en het huis wordt vanuit het donker gefilmd. We horen wel wat er wordt gezegd. Kelians moeders vinden het dapper en de camera's mogen dan toch naar binnen. Vriendelijke pastoor Arie komt de kamer in en het is gezelligheid troef.


Ook bij de jaarclubgenoten gaat alles van een leien dakje. Ondanks de eerdere homofobe opmerkingen wordt Kelians mededeling goed ontvangen. 'Waarom heb je dat niet eerder verteld?' roept iedereen. 'Wanneer gaan we shoppen?' 'Waar is Arie Boomsma dan?' Stoere Arie komt binnen en ze proosten nog eens.


We zien hoe het een week later met Kelian gaat. Alle reacties waren goed, zijn slapeloze nachten waren nergens voor nodig. De boodschap van Uit de Kast is helder: doe het toch gewoon! In nog geen 25 minuten uitzendtijd worden alle zorgen weggewuifd.


Uit de Kast focust op het moment: 'Nog even en Kelian hoeft zich nooit meer anders voor te doen'. Een coming-out is echter een proces. Het gaat niet alleen om je familie en vrienden, maar het is een constante onderhandeling in een wereld waarin heteroseksualiteit de norm is. Door de focus op het moment is er in de uitzending geen aandacht voor de tegenstellingen. Kelians jaarclubgenoten switchen zonder moeite van homofobe verenigingsjongens naar begrijpende makkers. De lesbische moeders accepteren hun zoon, dus we hoeven niet in te gaan op de moeite die het blijkbaar ook in een homoseksueel gezin kost om voor je homoseksuele geaardheid uit te komen.


Het programma had zo veel beter kunnen zijn als het twee keer zo lang was geweest. Dan had Kelian kunnen vertellen hoe het is om 'net als de rest te moeten lijken'. Dan had een van de moeders kunnen verduidelijken waarom er toch een masculiene cultuur kan heersen in een gezin met twee moeders en drie zonen.


Gender- en seksuele identiteit zijn complex. Ze verdienen meer dan gereduceerd te worden tot een stappenplan dat de voyeuristische kijker een fijn gevoel geeft over homoacceptatie in Nederland.


Jean-Pierre Geelen is met vakantie. Deze week wordt hij vervangen door Linda Duits, popcultuurspecialist.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.