Nieuws

Staphorst meldt ruim tien keer meer besmettingen dan de rest van Nederland

De cijfers bij het nieuws van vrijdag: ruim tweeduizend gemelde besmettingen per dag in Nederland, en de toename gaat steeds sneller. Vrijwel overal is een stijging zichtbaar, maar op de Nederlandse coronakaart kleurt de Biblebelt opvallend donker.

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. De gemeente kende afgelopen week het hoogste aantal besmettingen per honderdduizend inwoners.  Beeld ANP
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. De gemeente kende afgelopen week het hoogste aantal besmettingen per honderdduizend inwoners.Beeld ANP

Nederlandse besmettingscijfers nemen sneller toe, coronapiek in Staphorst

Vrijwel overal in Nederland stijgen de besmettingscijfers, er zijn deze week 24 procent meer besmettingen gemeld dan een week eerder. Dagelijks testen ruim tweeduizend Nederlanders positief. Veel van de gemeenten met relatief de meeste meldingen liggen in de zogeheten Biblebelt. Staphorst spant hierbij de kroon. Het aantal gemelde besmettingen is daar deze week omgerekend naar inwonertal ruim tien keer hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Met 173 positieve testen in een week tijd kreeg ruim een op de honderd inwoners van Staphorst een positieve uitslag. Ook gemeenten als Neder-Betuwe, Woudenberg, Elburg en Scherpenzeel kampen met hoge besmettingscijfers. Waar eerdere coronagolven uitbraken in het zuiden van het land of in de grote steden, lijkt de Biblebelt een nieuwe coronabrandhaard te worden. De vaccinatiegraad in Staphorst is op Urk na de laagste van het land. Van de volwassen inwoners is 56 procent volledig gevaccineerd, het Nederlands gemiddelde is 83 procent. Burgemeester Jan ten Kate laat aan de regionale krant De Stentor weten zelf gevaccineerd te zijn, maar geen oproep te zullen doen aan de inwoners. Zijn collega uit Nunspeet deed dit eerder wel. Volgens Ten Kate moet iedereen daarin zijn eigen afweging maken.

Groter deel testen positief

Het aantal testen door de GGD neemt weliswaar toe, maar het aantal stijgt minder snel dan de besmettingscijfers. Dagelijks laten bijna 21 duizend personen zich testen, 6 procent meer dan een week eerder. Midden juli, op de piek van de ‘zomergolf’ werden ruim 60 duizend testafspraken per dag gemaakt. Toen was ruim 15 procent van de testen positief. De afgelopen maand is dit percentage niet meer boven de 10 procent gekomen. Nu stijgt het percentage positieve testen weer. In een week tijd nam het toe van 7,8 naar 8,9 procent. Dit is een teken dat er daadwerkelijk meer personen besmet raken met het coronavirus dan vorige week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden