Stap op weg naar leidende investeringsbank in VS ABN Amro koopt weer zakenbank in Chicago

ABN Amro neemt opnieuw een Amerikaanse bank over. De Nederlandse bank betaalt tussen de 135 miljoen dollar (bijna 220 miljoen gulden) en 225 miljoen dollar (360 miljoen gulden) voor de zakenbank Chicago Corporation....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De nieuwe overname werd al langer verwacht. ABN Amro en verwacht de overname in het tweede kwartaal van volgend jaar af te ronden. De bank wil over de overnamesom niks kwijt maar tijdens een persconferentie in Chicago zei J. Wings, directeur van de Amerikaanse bank, dat die tussen de 135 en 225 miljoen dollar ligt. Het minimumbedrag dat Wings noemde is anderhalve keer de huidige boekwaarde van de zakenbank. De prijs wordt uit de bestaande middelen voldaan, aldus een woordvoerder van ABN Amro. In augustus lekte in de Amerikaanse pers al uit dat ABN Amro in gesprek was met Chicago Corporation.

Met de acquisitie komt ABN Amro een stukje dichter bij de lang gekoesterde doelstelling een leidende positie op de Amerikaanse markt voor investment banking in te nemen. Vooral de aanwezigheid in Chicago, hét centrum voor de goederentermijnhandel, krijgt met Chicago Corp een impuls.

Sinds de entree op de Amerikaanse markt eind jaren zeventig, toen het toenmalige ABN de spaarbank LaSalle kocht, is ABN Amro de grootste buitenlandse bank in de VS geworden. Inmiddels is LaSalle uitgegroeid tot de op twee na grootste bank van Chicago.

Verder is ABN Amro in Chicago al geruime tijd eigenaar van de lokale bank Talman, die nu is samengevoegd met LaSalle, en in New York van de European American Bank met 90 kantoren en 1750 medewerkers.

In mei 1994 verwierf ABN Amro in de regio Chicago een belang in de spaarbank Cragin Financial. Bovendien kreeg ABN Amro in dat gebied 26 kantoren van Savings of America in handen.

In totaal heeft ABN Amro nu ruim 10 duizend medewerkers in de VS. Daarmee bezet ABN Amro op de ranglijst van de grootste banken in de VS de tiende plaats.

Bij Chicago Corp is het ABN Amro vooral te doen om de specialisatie op het gebied van de handel in aandelen en obligaties en het nemen van participaties. Eind vorig jaar kreeg ABN Amro het recht om zowel krediet- als effectenactivititeiten te ontplooien in de VS. Traditioneel mogen banken in Amerika deze zaken niet tegelijk doen.

Chicago Corp heeft duizend werknemers in tien vestigingen en een balanstotaal van 500 miljoen dollar. De bank, die zich ook bezig houdt met zakelijke dienstverlening, zal worden samengevoegd met ABN Amro Securities, de huidige effectendochter van ABN Amro in de VS. Volgens Wings zal de overname 'een minimale reductie' van het personeelsbestand tot gevolg hebben.

Volgens analisten is de overname een verstandige zet van ABN Amro omdat Chicago Corp goed aansluit bij de huidige activiteiten vn ABN Amro in Chicago.

Wings, die een belang van 10 procent in de bank heeft, zal na de verkoop aan blijven als directeur van de nieuwe organisatie. De overeenkomst moet wel nog worden goedgekeurd door de toezichthouders in Nederland en de VS.

ABN Amro is niet de enige bank die zich een plaats wil verwerven op de Amerikaanse markt voor het lucratieve investment banking. Veel buitenlandse banken zijn momenteel op zoek naar overnamekandidaten die toegang verschaffen tot de winstgevende markt van de Newyorkse effectenhandel en die ook een groot klantenbestand hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden